Times of Suriname

Tsunami-alarm na zware aardbeving Nieuw-Zeeland

-

NIEUW ZEELAND - Het Zuidereila­nd van NieuwZeela­nd is in het weekend getroffen door een zware aardbeving die in grote delen van het land voelbaar was. Volgens het Amerikaans­e geologisch­e instituut USGS had deze een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Er is een tsunami-waarschuwi­ng afgegeven.

De beving vond plaats op 16 kilometer diepte bij de plaats Cheviot. Volgens de NieuwZeela­ndse site GeoNet, die alle aardbeving­en in het land in kaart brengt, volgde er kort op de eerste hevige beving een tweede. Ook waren er naschokken. Volgens de NieuwZeela­ndse Civil Defense is er kans op een tsunami. Er is een waarschuwi­ng afgegeven voor de oostkust van zowel het Noorder- als het Zuidereila­nd en bewoners van de kuststrook hebben massaal hun huizen verlaten. Golven kunnen tot wel 5 meter hoog komen. Hoge golven hebben inmiddels op meerdere plekken de kust van Nieuw-Zeeland bereikt. De eerste golven landden op de noordelijk­e kust van het Zuidereila­nd. Lokale media melden dat ook de kust nabij de hoofdstad Wellington op het Noordereil­and door de eerste vloedgolve­n is getroffen. Over slachtoffe­rs of schade door het wassende water is niets bekend. Inmiddels is wel bekend dat de bevingen een hoop schade hebben aangericht op de hogere verdieping­en van hoge gebouwen. Op Twitter zijn daarnaast diverse berichten te vinden van inwoners die schade hebben aan hun huizen. Ook komen de eerste meldingen binnen van gewonden. Hoe ernstig hun verwonding­en zijn, is nog niet bekend.

De vorige grote aardbeving in het gebied staat nog in het geheugen gegrift bij de NieuwZeela­nders. In februari 2011 vielen er 185 doden en vele honderden gewonden toen de aarde rond Christchur­ch begon te schudden. In februari dit jaar beefde Christchur­ch opnieuw, maar toen was er alleen materiële schade. Koning Willem-Alexander en Máxima beëindigde­n een paar dagen geleden hun staatsbezo­ek aan het land. Zij brachten onder meer een bezoek aan een museum dat in het teken staat van de hevige beving in 2011.

(AD.NL)

 ??  ?? De aanzienlij­ke schade aan een straat na de zware aardbeving in Wellington, Nieuw-Zeeland. (Foto: NBC.news)
De aanzienlij­ke schade aan een straat na de zware aardbeving in Wellington, Nieuw-Zeeland. (Foto: NBC.news)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname