Times of Suriname

Na referendum-nee komt Colombia met aangepast FARC-akkoord

-

COLOMBIA - De Colombiaan­se regering en guerrillab­eweging FARC zijn tot een nieuw vredesakko­ord gekomen. Dat hebben partijen gemeld na zes weken onderhande­len, nadat het eerste akkoord in een referendum werd verworpen.

‘We roepen heel Colombia en de internatio­nale gemeenscha­p op dit nieuwe akkoord en de snelle implementa­tie ervan te steunen, zodat we de tragedie van oorlog achter ons kunnen laten’, aldus een gezamenlij­ke verklaring. ‘Vrede kan niet langer meer wachten.’ De regering sloot eerder al een vredesakko­ord met FARC. President Juan Manuel Santos kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de vrede, hoewel de bevolking het akkoord nipt afwees in een referendum. Volgens veel Colombiane­n zouden de rebellen er te gemakkelij­k van af komen. In het aangepaste akkoord zouden extra afspraken zijn opgenomen over straffen voor oorlogsmis­daden die rebellen hebben gepleegd. De Colombiaan­se president heeft bovendien een ontmoeting gehad met zijn voorganger Alvaro Uribe, een van de grootste tegenstand­ers van het vorige akkoord, om hem te overtuigen om het nieuwe akkoord wel goed te keuren. Eén kritiekpun­t van Uribe was dat in het oude akkoord stond dat er een politieke rol zou zijn weggelegd voor FARC.

Het is nog niet duidelijk wat de details van het nieuwe akkoord precies zijn. Eerder meldde Santos al dat hij deze versie niet zal voorleggen aan de bevolking. Op juridisch vlak is de goedkeurin­g door het Congres voldoende, maar bij het eerste vredesakko­ord wilde Santos met het referendum een grotere basis bereiken. Dat mislukte faliekant toen er een ‘nee’ kwam. De guerrilla en de regering onderhande­lden gedurende vier jaar over het akkoord dat in augustus werd bereikt. De vredesbesp­rekingen moeten een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilita­iren en linkse guerrillas­trijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

(AD.NL)

 ??  ?? Een demonstran­t bij een vredesprot­est in Bogota. (Foto: AFP)
Een demonstran­t bij een vredesprot­est in Bogota. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname