Times of Suriname

Koerdisch leger sloopt groot aantal Arabische huizen in Irak

-

IRAK - Koerdische troepen in Irak hebben zich de afgelopen twee jaar schuldig gemaakt aan het onrechtmat­ig vernielen van grote aantallen huizen die ze hebben veroverd op Islamitisc­he Staat (IS). Dit stelt de mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat in het weekend is gepublicee­rd. In sommige gevallen zouden hele dorpen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Volgens het rapport gaat het om Arabische huizen in de betwiste Iraakse regio’s Kirkuk en Nineveh. De Koerden willen deze gebieden toevoegen aan hun autonome regio in het noorden van Irak, aldus het rapport. De Koerdische troepen zouden in deze dorpen alleen Arabische woningen hebben vernield en Koerdische huizen intact gelaten. ‘De politieke doelen van de Koerdische legertop rechtvaard­igen niet het illegaal slopen van huizen’, zei de plaatsverv­angend directeur van HRW in het Midden-Oosten. HRW deed zijn bevindinge­n op basis van interviews, satellietb­eelden en bezoeken aan zo’n twintig dorpen. Satellietb­eelden laten volgens HRW zien dat in veel gevallen de huizen vernietigd zijn maanden nadat Koerden het dorp hadden veroverd. De Koerdische autoriteit­en hebben eerder ontkend dat hun strijdkrac­hten mensenrech­ten schenden. Volgens hen zijn sommige dorpen, waarvan de inwoners streden aan de kant van IS, verwoest tijdens hevige gevechten. De Koerden hebben nog niet gereageerd op de recente aantijging­en van HRW. Alle strijdende partijen in en rond Mosul, de tweede stad van Irak, zijn beschuldig­d van het schenden van mensenrech­ten. De Verenigde Naties hebben IS er onder meer van beschuldig­d duizenden Irakezen in gijzeling te houden of als slaaf te hebben. Maar ook regeringst­roepen en paramilita­ire strijdgroe­pen zoals de Koerdische peshmerga’s hebben uit wraak duizenden vluchtelin­gen uit IS-gebied gevangenge­zet, gemarteld en vermoord, aldus Amnesty Internatio­nal.

Vorige maand opende de Iraakse strijdmach­t, gesteund door enkele Koerdische eenheden, een offensief op Mosul. Volgens Bagdad nemen honderddui­zend soldaten deel aan de opmars. Zij zouden staan tegenover ‘enkele duizenden’ strijders van IS. Een groot probleem voor het leger is het feit dat er overal mijnen en bomauto’s door IS zijn geplaatst. Bovendien maakt IS gebruikt van burgers die zij als menselijk schild tegen de aanvallers inzetten. Mosul telt anderhalf miljoen inwoners, van wie zich verreweg de meesten nog in hun huizen bevinden. De Verenigde Naties en de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie schatten het aantal vluchtelin­gen dat de stad heeft verlaten op ongeveer vijftigdui­zend.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname