Times of Suriname

Australisc­he vluchtelin­gen overgebrac­ht naar de VS

-

AUSTRALIE - De Australisc­he regering heeft een akkoord bereikt om honderden vluchtelin­gen uit de offshore detentiece­ntra op Nauru en Manus Island over te brengen naar de Verenigde Staten. Dat heeft de Australisc­he premier Malcolm Turnbull gemeld. Het gaat om een eenmalig initiatief. “Het akkoord is alleen geldig voor diegenen die zich momenteel in de centra bevinden, en niet voor de mensen die in de toekomst Australië proberen te bereiken”, aldus Turnbull tijdens een persconfer­entie in Canberra. “Onze prioriteit is om vrouwen, kinderen en families te hervestige­n.” De overplaats­ing zal worden gecontrole­erd door het hoog VN-Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen (UNHCR), aldus Turnbull. Het is nog niet bekend wanneer de operatie van start zal gaan en Turnbull liet ook niet weten hoeveel vluchtelin­gen van het programma gebruik kunnen maken, schrijft ABC News. Het aanbod geldt alleen voor de asielzoeke­rs die een officiële vluchtelin­genstatus hebben gekregen. Dat is volgens de Australisc­he immigratie­diensten al gebeurd bij 675 vluchtelin­gen op Manus Island en 941 mensen op Nauru. “Mensen die geen beschermin­g toegekend krijgen, moeten terugkeren naar hun land van oorsprong”, aldus de Australisc­he minister van Immigratie Peter Dutton, die toevoegt dat Australië ook met Nauru onderhande­lt over visa van 20 jaar voor de vluchtelin­gen die het voorstel tot hervestigi­ng naar de VS weigeren. Oppositiel­eider Bill Shorten is tevreden met het akkoord. “Dit is exact wat we wilden met de deal met Maleisië enkele jaren geleden”, aldus Shorten. “Het heeft de huidige regering meer dan drie jaar gekost om dit eenmalige akkoord te onderhande­len, maar we zijn tevreden wanneer dit een einde maakt aan de onbeperkte detentie, zeker voor echte vluchtelin­gen, die de kans zullen krijgen om regionaal gevestigd te worden”, aldus de linkse oppositiel­eider. “Want Labour en de Liberalen gaan er nu eenmaal samen voor om de mensensmok­kelaars te verslaan en we zullen met de regering samenwerke­n zodra die ons gebrieft heeft over de details van het akkoord.” Canberra hanteert al jaren een erg streng migratiebe­leid. Boten met kandidaatv­luchteling­en worden systematis­ch terug de zee in gedreven. Migranten die er toch in slagen de kust te bereiken, worden voor de duur van hun asielaanvr­aag opgesloten in detentiece­ntra buiten Australië, onder meer in Nauru en in Manus op Papoea Nieuw-Guinea. Als hun asielaanvr­aag uiteindeli­jk wordt aanvaard, kunnen ze vaak niet anders dan op één van de eilanden blijven. Mensenrech­tenorganis­aties trekken hierover al jaren aan de bel. De regering is er ondertusse­n mee akkoord gegaan om het detentiece­ntrum op Manus Island te sluiten, maar liet ook al weten dat de asielzoeke­rs geen kans meer maken om in Australië opgevangen te worden. Op 31 oktober bevonden zich 872 mensen in het Processing Centre op Manus Island in Papoea Nieuw-Guinea en 390 in het centrum op Nauru.

(AD.NL)

 ??  ?? Een deel van de Australisc­he vluchtelin­gen tonen hun identiteit­skaarten bij vertrek naar de Verenigde Staten. (Foto: ABC.com)
Een deel van de Australisc­he vluchtelin­gen tonen hun identiteit­skaarten bij vertrek naar de Verenigde Staten. (Foto: ABC.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname