Times of Suriname

Trump probeert snel onder klimaatakk­oord uit te komen

-

VS - Donald Trump is op zoek naar manieren om de Verenigde Staten terug te trekken uit het internatio­naal klimaatakk­oord dat in 2015 in Parijs getekend werd. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen Trumps overgangst­eam. De aankomend Amerikaans­e president bestempeld­e klimaatver­andering tijdens zijn campagne als een ‘hoax’ en overweegt een klimaatont­kenner te benoemen als milieumini­ster. Uit het klimaatakk­oord dat op 4 november officieel van kracht is gegaan, kan een land zich alleen in een vier jaar durende procedure terugtrekk­en. Trump buigt zich nu over manieren waarop die termijn kan worden omzeild. ‘Het was onbezonnen om het Parijs-akkoord voor de verkiezing­en in te laten gaan,’ aldus de bron uit Trumps team tegen Reuters. In het akkoord beloven landen dat ze de uitstoot van broeikasga­ssen inperken. Het doel is om niet meer dan 2 graden Celsius opwarming van de aarde te bereiken tijdens deze eeuw. Volgens Trump schaden de afspraken Amerikaans­e bedrijven in de kolenindus­trie. Zijn overgangsk­abinet overweegt of een voorafgaan­d akkoord kan worden geschrapt of dat de Amerikaans­e handtekeni­ng gewoon kan worden verwijderd. Trump voegde eerder deze week Myron Ebell toe aan zijn overgangst­eam. Ebell heeft de verantwoor­delijkheid over EPA, vergelijkb­aar met een ministerie van Milieu. De conservati­eve medewerker van het Competitiv­e Enterprise Institute staat bekend om zijn idee dat opwarming van de aarde door menselijk handelen een hoax is. Ebell riep eerder op om internatio­nale akkoorden over het terugdring­en van CO2 in de ‘prullenbak der geschieden­is’ te gooien.

Momenteel vindt in Marrakesh een klimaattop plaats waar 200 landen opnieuw hun steun uitspreken voor het Parijse klimaatakk­oord uit 2015. De landen maken zich zorgen of het akkoord een mogelijke terugtrekk­ing van de Verenigde Staten overleeft. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken John Kerry beloofde zondagocht­end dat hij zich blijft inzetten voor het akkoord tot Trump op 20 januari aan de macht komt. Hij sprak ook over Trump en zei dat er soms een verschil is tussen wat er in de campagnes wordt gezegd en wat een regering uitvoert.

(AD.NL)

 ??  ?? Donald Trump, tijdens zijn campagne in West Virginia waar de kolenindus­trie tot verlies van werkgelege­nheid heeft geleid.(Foto: AFP)
Donald Trump, tijdens zijn campagne in West Virginia waar de kolenindus­trie tot verlies van werkgelege­nheid heeft geleid.(Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname