Times of Suriname

Wetgeving wordt in orde gemaakt

-

PARAMARIBO - Controle op verkeersre­gels en handhaving van de verkeersve­iligheid middels de inzet van elektronis­ch apparatuur krijgt een wettelijke basis. Dit betekent dat aan verkeersov­ertreders straffen en boetes opgelegd kunnen worden met bewijsmate­riaal dat met flitspalen en laserguns is verkregen. Deze ingreep is in commissiev­erband overeengek­omen tussen De Nationale Assemblee en Justitiemi­nister Jennifer van DijkSilos. Tijdens de plenaire vergaderin­g zal hij in stemming worden gebracht en ook goedgekeur­d, aangezien de oppositie tijdens de commissiev­ergadering heeft bijgedrage­n aan de aanscherpi­ng van de voorgenome­n wijziging in het Wetboek van Strafvorde­ring. De oppositie kan zich ook terugvinde­n in de voorgestel­de wijziginge­n.

Momenteel hebben de zes flitspalen die landelijk zijn geïnstalle­erd geen wettelijke basis. Daarom konden die ook niet ingezet worden. In het herziene Wetboek van Strafrecht is daar wel rekening mee gehouden. Met het bijstellen van het Wetboek van Strafvorde­ring zal data afkomstig van flitspalen, maar ook verkeersca­mera’s bijdragen aan het vervolgen van verkeersov­ertreders.

Rosellie Cotino (NDP) is voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s (CvR) die de wetswijzig­ing in klein verband heeft voorbereid met minister Van Dijk-Silos en haar deskundige­n. Zij verwijst naar de 63 verkeersdo­den die er voor dit jaar geregistre­erd staan, waarvan overschrij­ding van de maximale toegestane snelheid in veel gevallen de oorzaak is. “Soms moeten we wetten maken om mensen te beschermen tegen hun eigen handelen”, zegt zij over de capaciteit­sversterki­ng voor de politie om verkeersov­ertreders aan te pakken.

Krishna Mathoera (VHP), lid van de CvR, heeft enkele fundamente­le vragen gesteld over waarborgin­g en uitbreidin­g van de verkeersve­iligheid. Zij wil ook graag weten wat de kosten zijn die gepaard gaan met het operatione­el maken van de zes flitspalen en de geinstalle­erde verkeersca­mera’s. In het magazijn liggen er twee camera’s die nog niet geïnstalle­erd zijn. Minister Van Dijk-Silos zegt die informatie te zullen verstrekke­n tijdens de plenaire vergaderin­g.

Wat de verkeersve­iligheid betreft, is Justitie en Politie nu bezig met het uit de grond stampen van een verkeersve­iligheidsi­nstituut. Indien de middelen daarvoor beschikbaa­r komen, zal de autoriteit komend jaar augustus een feit moeten zijn.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname