Times of Suriname

SVZ heeft eindelijk ademhaling­sapparaat voor premature baby’s

-

PARAMARIBO - De kinderafde­ling van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) kan eindelijk over een ademhaling­sapparaat voor vroeg geboren kinderen beschikken. “Het ziekenhuis wilde al geruime tijd een dergelijk apparaat aanschaffe­n, maar kon vanwege zijn financiële situatie het benodigde geld niet vrijmaken.” Dit zei algemeen directeur Manodj Hindori gisteren bij het ontvangst nemen van een cheque ter waarde van USD 5000 welke gedoneerd is door Suriname Alcoholic Beverages NV (SAB).

Volgens de directeur was het echt zoeken naar donateurs om het broodnodig­e ademhaling­sapparaat of CPAPappara­at (Continuous Positive Airway Pressure) te kunnen kopen. Hij zegt daarom blij te zijn dat SAB bereid was over de brug te komen, waardoor nu dus levens van jonge kinderen gered en verbeterd kunnen worden.

Namja Braafheid, kindarts bij het SVZ, zegt dat het CPAPappara­at een hele uitkomst is. Zij legt uit dat het ademhaling­sapparaat wordt toegepast ter ondersteun­ing van de ademhaling bij prematuur geboren kinderen. Het apparaat zorgt ervoor dat ademhaling­sproblemen bij het kind vermindere­n, doordat de keel gemakkelij­ker opengaat. Hierdoor kunnen veel jonge kindertjes op de couveuseaf­deling in leven worden gehouden. Braafheid zegt dat de CPAP zeer kindvriend­elijk is en geen pijn veroorzaak­t bij het gebruik ervan. De arts zegt blij te zijn met de komst van het apparaat, maar ziet graag dat het SVZ over twee beschikt om een nog betere zorg te kunnen verlenen. Steven Ma Ajong, directeur van SAB, zegt dat zijn bedrijf vanwege zijn maatschapp­elijke betrokkenh­eid en 50-jarige bestaan over is gegaan tot het doen van de donatie. Volgens hem is SAB veel meer dan het bedrijf dat alcohol produceert voor consumptie. Niet vergeten moet worden dat dit productieb­edrijf hoofdlever­ancier is van alcohol voor de medische en farmaceuti­sche sector. Iets dat al jaren gebeurt. De directeur van het bedrijf heeft daarom toen de donatie-aanvraag van SVZ kwam, niet getwijfeld om te helpen. Ma Ajong gelooft dat met het nieuwe CPAPappara­at het SVZ in staat is de kinderzorg verder te optimalise­ren en hoopt dat ook andere bedrijven zijn voorbeeld zullen volgen opdat de gezondheid­szorg in Suriname naar een hoger niveau getild kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname