Times of Suriname

Bureau Genderaang­elegenhede­n BIZA weer Presiding Officer

-

PARAMARIBO – Het Bureau Genderaang­elegenhede­n van het Ministerie van Binnenland­se Zaken heeft onlangs deelgenome­n aan de dertiende Regional Conference on Women in Latin America and the Caribbean en is wederom gekozen als Presiding Officer (PO). Deze conferenti­e vond plaats van 25 tot en met 28 oktober 2016 in Montevideo, Uruguay. Dit staat in het persberich­t van de afdeling Communicat­ie Unit van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA).

“Het hoofdthema bij de conferenti­e was de versterkin­g van de positie van vrouwen binnen de regionale genderagen­da en duurzame ontwikkeli­ngsagenda”, aldus BIZA. Dat Suriname gekozen is als Presiding Officer wil zeggen dat Suriname de agenda mede kan bepalen en dat het van bijzonder belang is dat Suriname actief participee­rt binnen de Presiding Officersme­etings.” vertelt Mireille Ngadimin die als vertegenwo­ordiger van het Bureau Genderaang­elegenhede­n de conferenti­e bijwoonde. “Vrouwen hebben een vooruitgan­g kunnen boeken op het gebied van onderwijs, waardoor ze ook een hoge mate van autonomie hebben kunnen verwerven. Hierdoor hebben ze ook aandacht kunnen vragen voor vraagstukk­en betreffend­e geweld tegen vrouwen en discrimina­tie”, aldus Ngadimin. Volgens het BIZA is het doel van de regionale conferenti­e om de behoeften van vrouwen op regionaal en subregiona­al niveau te identifice­ren. Ook om periodieke evaluaties en aanbevelin­gen te doen ten be hoeve van activiteit­en die zijn uitgevoerd in het kader van activiteit­en met betrekking tot de invoering van de regionale en internatio­nale plannen en afspraken.

Volgens BIZA is de regionale conferenti­e een plaatsverv­an gend orgaan van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac) en deze wordt om de drie jaar gehouden. “De PO’s dienen als link tussen de lidstaten en het Eclac secretaria­at bij hun inspanning­en voor het mainstream­en van het genderpers­pectief in regionale ontwikkeli­ngsprocess­en”, aldus BIZA.

Er staat verder dat tijdens de meeting de aanname van de Montevideo Strategy een feit is geweest. Volgens het bericht is deze Strategy een regionale politieke committeri­ng die als leidraad moet dienen voor de invoering van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de diverse regionale conferenti­es van vrouwen in Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. Hierin zijn maatregele­n opgenomen die moeten bijdragen aan de versterkin­g van de positie van vrouwen en het bereiken van gendergeli­jkheid. Andere afspraken die voortvloei­en uit de dertiende regionale conferenti­e zijn o.a. het werken aan het bereiken van gendergeli­jkheid en het bevorderen van de actieve deelname van het Caribisch Gebied aan de vergaderin­gen van Eclac, zodat het Caraibisch Gebied goed vertegenwo­ordigd is en zijn specifieke genderkara­kteristiek­en kan worden meegenomen, aldus BIZA.

MV

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname