Times of Suriname

Zwarte Piet-demonstran­t voor de rechter

-

ROTTERDAM - De enige man die nog vastzit naar aanleiding van de Zwarte Piet-demonstrat­ie zaterdag in Rotterdam, werd voorgeleid aan de politierec­hter. Die beslist of de demonstran­t nog langer in de cel moet blijven. Tijdens de intocht van Sinterklaa­s zou de man een verslaggev­er van PowNed voor een rijdende auto hebben geduwd. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeli­ng, zo laat de politie gisteren weten.

Tijdens de intocht werden zaterdagmi­ddag 198 mensen opgepakt. Later op de avond werden ze bijna allemaal weer vrijgelate­n. De actievoerd­ers besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protestere­n, maar in Rotterdam. Omdat ze een demonstrat­ieverbod negeerden, werden ze opgepakt. De arrestante­n zeiden dat ze niet op de hoogte waren van de geldende noodverord­ening.

Advocaat Michiel Pestman, die behoort tot de groep arrestante­n, zegt dat het bestaan van de noodverord­ening pas per megafoon door de politie is meegedeeld toen veel betogers al in de bus zaten voor vervoer naar het bureau. Pestman zegt evenals de andere demonstran­ten ten onrechte te zijn opgepakt. Hij had zich bekendgema­akt als raadsman van een van de actievoerd­ers tegen Zwarte Piet, de bekende Amsterdamm­er Jerry Afriyie. “De politie liep rond met een smoelenboe­k en pikte Afriyie er zo tussenuit”, aldus Pestman. “Hij deed helemaal niets en hield juist afstand.”

Afriyie is volgens de raadsman herhaaldel­ijk vrijgespro­ken voor eerdere betogingen. Pestman verwacht dat ook deze zaak ‘met een sisser’ zal aflopen. “Het Openbaar Ministerie heeft een kansloze zaak als verdachten voor de rechter worden gebracht”, meent hij.

Net als veel andere betogers weigerde Pestman een schikking van 150 euro te betalen. Hij dient tevens een eis tot schadeverg­oeding in omdat hij ten onrechte zou zijn opgepakt. Hij heeft contact gezocht met de deken van de Orde van Advocaten om de kwestie te bespreken.

(AD/ foto: persgroep.net)

 ??  ?? Demonstrat­ie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam.
Demonstrat­ie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname