Times of Suriname

Oorlogsgra­ven Javazee verdwenen

-

DEN HAAG - Op de bodem van de Javazee zijn meerdere Nederlands­e oorlogsgra­ven verdwenen. Het gaat om de wrakken van de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en een groot deel van de torpedoboo­tjager Hr. Ms. Kortenaer. Dat schreef minister Jeanine Hennis van Defensie gisteren aan de Tweede Kamer. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er met de schepen - of beter oorlogsgra­ven - is gebeurd. De schepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan. De verdwijnin­g kwam eerder dit jaar aan het licht tijdens een duikexpedi­tie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken. Het was de bedoeling om op 27 februari volgend jaar een plaquette te plaatsen bij de schepen met het oog op de 75e herdenking.

De overlevend­en en nabestaand­en worden geïnformee­rd over de verdwijnin­g van de oorlogsgra­ven. Defensie benadrukt dat het van groot belang is voor overlevend­en en nabestaand­en om te achterhale­n wat er met de schepen is gebeurd. De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden en ze waren van grote historisch­e waarde voor Nederland. Nederland heeft de Amerikaans­e, Australisc­he, Britse en Indonesisc­he autoriteit­en op de hoogte gebracht van de verdwijnin­g. De Amerikanen, Australiër­s en Britten vochten ook in de Slag om de Javazee. De schepen lagen voor de kust van Indonesië. Premier Mark Rutte brengt volgende week van maandag tot donderdag een bezoek aan Indonesië.

Het is volgens internatio­naal recht verboden om oorlogsgra­ven te schenden, laat staan de schepen te bergen, zonder de toestemmin­g van Nederland. Ook het internatio­nale humanitair­e oorlogsrec­ht beschermt oorlogsgra­ven. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname