Times of Suriname

Bejaarde verdiende ton aan drugshande­l

-

BREDA - “Ik ben Appie en ik heb belangstel­ling om chemische producten te kopen.” Zo stelde Tilburger Appie E. (31) zich volgens André S. (71) een paar jaar geleden aan hem voor. Twaalf á dertien bezoekjes volgden, goed voor deals van in totaal meer dan tienduizen­d liter aan drugschemi­caliën. Maar dat maakte hem nog geen lid van de vermeende criminele organisati­e aan wie hij leverde, betoogde S. gisteren in de Bredase rechtbank.

Ruiterlijk gaf de Eindhovena­ar toe: hij verkocht ‘spullen’ aan bepaalde mensen. Deze goederen omvatten onder meer 398 jerrycans zwavelzuur en 40 jerrycans zoutzuur á 25 liter per kan. En die personen zouden samen met nog wat anderen een criminele organisati­e vormen die voornameli­jk bestaat uit leden van motorclub Satudarah. Onder hen bevinden zich kopstukken Xanterra en Angelo M. Zij moeten zich deze weken verantwoor­den voor drugsgerel­ateerde criminalit­eit. De Eindhovens­e André S. is als 71-jarige verdachte de oudste van het stel. Vermoedeli­jk legde hij als enige verklaring­en af bij de politie. In de rechtbank bleek hij zeer spraakzaam, in tegenstell­ing tot verdachten die eerder al voor de rechter verschenen. Zittend in een rolstoel deed hij kalm en soms ronduit ’droog’ zijn verhaal. S. bestiert al jarenlang een chemicalië­nhandel. Op zijn website staan lange lijsten met namen van honderden chemische stoffen. Grotendeel­s aan het boodschapp­enlijstje van Appie E. - zoutzuur, aceton, mierenzuur en methanol voldoen kon S. wel.

Pas toen Appies compagnon, de meermaals voor drugsfeite­n veroordeel­de Björn E. (37), ook op bezoek kwam en het duo steeds grotere hoeveelhed­en chemicalië­n wilde, ging bij S. een lampje branden, verklaarde hij: “Hiermee wilden ze foute dingen doen.” Ondanks het steeds sterker wordende vermoeden dat zijn klanten de door hem geleverde zuren voor drugsprodu­ctie gebruikten, maakte S. geen einde aan de leveringen. Dat gebeurde pas toen de politie hem en achttien anderen in 2011 arresteerd­e. Bij de inval in zijn Eindhovens­e woning ontdekten agenten een zwarte boekhoudin­g. Chemicalië­n kocht S. weliswaar legaal in, hij verkocht die onderhands door. Het OM berekende dat de zeventiger een flinke duit aan die illegale handel overhield: ongeveer een ton. Dat bedrag lag volgens de chemicalië­nboer zelf echter een stuk lager.

Hoeveel hij er dan exact aan heeft verdiend, wilde de rechtbank dinsdag dan ook graag van hem weten. Met veel te weinig als antwoord liet S. de aanwezigen glimlachen, om er rap aan toe te voegen: “voor de hoeveelhei­d ellende die sindsdien over me heen is gekomen.”

Het proces tegen de vermeende criminele organisati­e gaat maandag verder.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname