Times of Suriname

Luchtkwali­teit verbeterd, maar meer fijnstofve­rwacht

-

BILTHOVEN - Interactie­ve grafiek - De lucht is in Nederland weer iets schoner geworden. In 2015 was de hoeveelhei­d blootstell­ing aan stikstofdi­oxide met 21 procent gedaald sinds 2010. De hoeveelhei­d fijnstof daalde in die vijf jaar met bijna een kwart. Toch ziet de RIVM geen rooskleuri­ge toekomst voor de kwaliteit van de lucht in Nederland.

In het grootste deel van Nederland liggen de concentrat­ies fijnstof en stikstofdi­oxide onder de Europese normen, schrijft het RIVM in een rapport. De norm voor stikstofdi­oxide wordt nog overschred­en in een aantal drukke straten in stadscentr­a, vooral in Amsterdam en Rotterdam. De concentrat­ies fijnstof en stikstofdi­oxide liggen in de meeste delen van Nederland momenteel onder de internatio­nale norm (WHO-norm) van 20 microgram per kubieke meter. Toch wordt de norm nog overschred­en in een aantal drukke straten in met name Rotterdam en Amsterdam. De gemiddelde concentrat­ies stikstofdi­oxide dalen wel, en die trend zal naar verwachtin­g van het RIVM tot 2020 doorzetten.

Volgens het RIVM zijn stikstofdi­oxide en fijn stof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentrat­ie onder of boven de streefnorm is.

De gemeenten met de hoogste hoeveelhei­d fijnstof zijn gebieden waar veel grootschal­ige (pluim)veehouderi­jen gevestigd zijn, zoals Nederweert en Venray. In 2015 waren de concentrat­ies in 13 van de 390 gemeenten boven de norm. Naar verwachtin­g kampen 168 gemeenten in 2020 met (te) veel fijn stof in de lucht. Daarbij is een duidelijke concentrat­ie te zien in het midden en zuidwesten van Nederland. De verwachte toename van de hoeveelhei­d fijnstof die we inademen in 2020 van 7 procent is te verklaren doordat verwacht wordt dat de verbrandin­g in bijvoorbee­ld het verkeer, landbouw en industrie zal toenemen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname