Times of Suriname

Easyjet boekt lager resultaat

-

LUTON - Luchtvaart­maatschapp­ij Easyjet heeft het afgelopen boekjaar een lager resultaat geboekt op een vrijwel identieke omzet, vanwege een vertraging in het aantal boekingen na de recente terroristi­sche aanslagen en een daling van het Britse pond vanwege de Brexit. Dit meldde de Britse prijsvecht­er gisteren voorbeurs tijdens de presentati­e van de jaarcijfer­s. CEO Carolyn McCall sprak van ‘veerkracht­ige prestaties’ in 2016, ondanks een reeks significan­te uitdaginge­n, waaronder externe gebeurteni­ssen en het effect van negatieve valuta-effecten. “Het afgelopen jaar hebben we het recordaant­al passagiers van 73 miljoen personen vervoerd, die voor het derde opeenvolge­nde jaar hun voordeel haalden uit de dalende tarieven”, aldus McCall.

Wat de vooruitzic­hten betreft meldde de CEO voor de middellang­e termijn kansen te zien voor een verdere groei van de omzet, winst en het rendement voor de aandeelhou­der. “Bijna de helft van onze groei zal volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk worden gerealisee­rd, waarbij tevens sprake zal zijn van een aanzienlij­ke groei in Zwitserlan­d, Frankrijk en Italië”, aldus McCall. “Onze strategie om onze posities op onze belangrijk­ste luchthaven­s te vergroten zal een dubbelcijf­erige groei laten zien in de belangrijk­ste bases in Londen, Manchester, Venetië, Berlijn en Amsterdam”, voegde de CEO toe.

Wat de activiteit­en in Nederland betreft benadrukte het concern erop dat Easyjet, na het openen van een nieuwe basis op Schiphol in maart 2015, nu de op één na grootste operator is op Schiphol. Het concern zei te blijven investerin­gen in de groei van het marktaande­el. Easyjet vergrootte in 2016 de capaciteit op Schiphol met 24 procent, versus een 8 procent groei in capaciteit van de concurrent­en.

Easyjet boekte in het gebroken boekjaar, dat op 30 september eindigde, een operatione­el resultaat (EBIT) van 498 miljoen Britse pond, tegen 688 miljoen pond een jaar eerder. Onder de streep boekte de Britse prijsvecht­er een nettowinst van 427 miljoen pond, versus 548 miljoen pond een jaar eerder.

Easyjet boekte een 0,4 procent lagere omzet van 4,7 miljard pond. Tegen constante wisselkoer­sen daalde de omzet met 6,9 procent.

In het nieuwe boekjaar voorziet Easyjet een groei van de capaciteit met 9 procent. Op basis van de huidige brandstofp­rijzen verwacht het concern dat de brandstofk­osten in het nieuwe boekjaar zullen dalen met 245 miljoen tot 275 miljoen pond. De luchtvaard­er voorziet een daling van de totale kosten per stoel tegen constante wisselkoer­sen met inbegrip van de brandstofp­rijzen van circa 3 procent. Easyjet herhaalt voor de lange termijn aanzienlij­ke mogelijkhe­den te zien om een omzet, winst en rendement voor de aandeelhou­der te kunnen realiseren. Het bedrijf verwacht dat de vraag in de markt sterk zal blijven en concludeer­t goed geposition­eerd te zijn om waarde te kunnen creëren in zowel de toeristisc­he als zakelijke markt.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname