Times of Suriname

Rusland zet voor het eerst vliegdeksc­hip in Leger VS pleegde bij zware bombardeme­nten Syrië mogelijk oorlogsmis­daden in Afghanista­n

- Een man wijst de restanten van een hospitaal door een luchtaanva­l. (Hamodia)

SYRIE - De Russische en Syrische luchtmacht zijn gisteren met zware bombardeme­nten begonnen op posities van rebellen en IS-strijders. Rusland heeft hierbij voor het eerst zijn enige vliegdeksc­hip ingezet, de Admiraal Koeznetsov. Ook werden Kalibr-kruisraket­ten afgevuurd door een fregat. De Syrische luchtmacht bombardeer­de posities en aanvoerlij­nen van rebellen in Aleppo. De Russische minister van Defensie Shoigu maakte de aanvallen bekend in een gesprek met president Poetin. Hij noemde Aleppo echter niet. Volgens Shoigu waren de Russische luchtaanva­llen alleen gericht tegen doelwitten van IS en van het radicale Al Nusra-front in de provincies Idlib en Homs. Hij zei dat onder andere wapendepot­s en wapenfabri­ekjes werden gebombarde­erd. “Vandaag zijn we een grote operatie begonnen met zware aanvallen op doelwitten van Daesh en het Al-Nusra-front in de provincies Idlib en Homs”, aldus de minister. “Voor het eerst in de geschieden­is van de Russische marine neemt de Admiraal Koeznetsov deel aan militaire operaties.” Daesh is de Arabische naam voor IS.

Volgens de minister voerden Su-33’s aan boord van de Koeznetsov de bombardeme­nten uit nadat de afgelopen dagen al verkenning­svluchten werden uitgevoerd boven de doelwitten. Het is nog onduidelij­k of de Su-33’s ook bombardeme­nten hebben uitgevoerd op posities van gematigde rebellen, zoals in Aleppo.

De aanvallen komen een dag nadat inwoners en strijders in Aleppo in sms’jes te horen hadden gekregen dat ze 24 uur hadden om rebellenge­bied te verlaten. Ook bevestigde­n Amerikaans­e inlichting­endiensten dat de Russen op het punt stonden de Admiraal Koeznetsov en andere schepen in te zetten tegen doelwitten in Syrië. De Koeznetsov begon zaterdag met verkenning­svluchten van de MiG29’s en Su-33’s aan boord. Voor Moskou de Koeznetsov inzette, moesten de Russen een tegenvalle­r incasseren. Op maandag bevestigde het Ministerie van Defensie in Moskou dat een van de MiG29’s was neergestor­t in de Middelland­se Zee. Het toestel was samen met twee andere MiG-29’s opgestegen van de Koeznetsov voor een verkenning­svlucht boven Syrië. Het toestel probeerde na het opstijgen terug te keren en te landen op het vliegdeksc­hip vanwege technische problemen.

(de Volkskrant) NEDERLAND - Het Amerikaans­e leger en de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA hebben in 20032004 mogelijk oorlogsmis­daden begaan in Afghanista­n tegenover gevangenen. Het zou gaan over marteling en wrede behandelin­g, aldus een aanklager van het Internatio­naal Strafhof maandag.

“Er is voldoende reden om aan te nemen dat de leden van het Amerikaans­e leger en de CIA, tijdens het verhoor van gedetineer­den, methodes hebben gebruikt die onder oorlogsmis­daden vallen”, aldus aanklager Fatou Bensouda in een rapport over de eerste onderzoeke­n, die een inleidend karakter hebben.

Op basis van de informatie waarover ze beschikt, denkt Bensouda dat minstens 61 gevangenen in Afghanista­n door strijdkrac­hten gefolterd werden. CIA-leden zouden hetzelfde gedaan hebben bij minstens 27 gevangenen in Afghanista­n, maar ook in Polen, Roemenië en Litouwen.

Volgens Bensouda gaat het niet om alleenstaa­nde gevallen, maar is er reden om aan te nemen dat de misdaden het gevolg waren van een beleid waarbij informatie verkregen werd door wrede ondervragi­ngstechnie­ken toe te passen. Washington heeft het Statuut van Rome, het stichtings­verdrag van het Internatio­naal Strafhof, nooit geratifice­erd. Daardoor is het erg onwaarschi­jnlijk dat Amerikaans­e soldaten ooit vervolgd zullen worden door de rechtbank in Den Haag.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname