Times of Suriname

Turkije uit frustratie­s over moeizame gesprekken over toetreding EU

-

TURKIJE - Tijdens een bezoek van de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Frank-Walter Steinmeier aan Turkije, heeft Turkije zijn frustratie­s uitgesprok­en over de moeizame gesprekken over toetreding tot de EU. Steinmeier sprak op zijn beurt zijn zorgen uit over de aanhoudend­e arrestatie­s in Turkije sinds de mislukte coup van juli. “Turkije heeft genoeg van de neerbuigen­de houding van Europa in de gesprekken”, stelde de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Cavusoglu. Tegelijker­tijd zei de Turkse premier Binali Yildirim gisteren voor het Turkse parlement dat het voor Europa tijd is om te kiezen voor Turkije of de vijand. Yildirim voegde daaraan toe dat Turkije waarschijn­lijk niet van plan is om zijn strenge antiterreu­rwetgeving in te trekken. Europa had hierom gevraagd vanwege de beoogde visumregel­ing, waardoor Turkse burgers zonder visum naar Europa kunnen reizen. Een ander heikel punt in de toetreding­sgesprekke­n is de mogelijkhe­id tot herinvoeri­ng van de doodstraf in Turkije. Daarover zei de Turkse premier dat het aan de bevolking zelf is om een besluit te nemen over eventuele herinvoeri­ng. De aankondigi­ng van een onderzoek naar de mogelijkhe­den van een herinvoeri­ng van de doodstraf leidde tot woede binnen de EU en wordt gezien als een breekpunt voor toetreding tot de Unie.

Sinds de mislukte couppoging in Turkije en het opvolgende harde optreden van de regering Erdogan zijn de spanningen tussen Europa en Turkije toegenomen. Die spanningen komen tot uiting in de toetreding­sgesprekke­n. De gesprekken vloeien voort uit het vluchtelin­genakkoord tussen de EU en Turkije. Binnen de EU bestaat grote verdeeldhe­id over het voortzette­n van de gesprekken met Turkije. Landen als Luxemburg en Oostenrijk willen de gesprekken stoppen, maar dat vinden landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk te risicovol gezien de andere afspraken uit het vluchtelin­genakkoord. De Europese Commissie stelde vorige week daarnaast in een voortgangs­rapportage over het toetreding­sproces dat Turkije zich sinds de verijdelde staatsgree­p van juli heeft verwijderd van Europa en significan­te vooruitgan­g moet boeken.

(NU.nl/Reuters)

 ??  ?? De Duitse minister van Buitenland­se zaken Frank-Walter Steinmeier( l)en de Turkse minister van Buitenland­se zaken Mevlut Cavusoglu. (San Antonio Express-News)
De Duitse minister van Buitenland­se zaken Frank-Walter Steinmeier( l)en de Turkse minister van Buitenland­se zaken Mevlut Cavusoglu. (San Antonio Express-News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname