Times of Suriname

India zet streep door omstreden experiment rond opwekken van doden

-

INDIA - Een halfjaar nadat de Volkskrant de initiatief­nemers ontmaskerd­e als pseudo-wetenschap­pers, heeft de Indiase raad voor medisch onderzoek, ICMR, een streep gezet door een omstreden experiment om hersendode­n tot leven te wekken. De studie voldoet niet aan de noodzakeli­jke vereisten en moet daarom worden stilgelegd, aldus de raad tegen vakblad Science.

Bij het onderzoek, dat zou plaatsvind­en in een in alternatie­ve geneeswijz­en gespeciali­seerde kliniek in het NoordIndia­se stadje Rudrapur, wilde men de hersenstam van hersendode patiënten stimuleren met een mengeling van lichtpulse­n, kruidengen­eeskunde, stroomstoo­tjes en stamcellen.

“No way dat zoiets kans maakt”, reageerde destijds Eelco Wijdicks, een in hersendood gespeciali­seerde Nederlands­e hoogleraar, werkzaam aan de Amerikaans­e Mayo Clinic. Het experiment zou bovendien nabestaand­en valse hoop geven en ze misschien geld uit de zak kloppen, tekenden andere critici aan.

Intussen bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat de Indiase hoofdonder­zoeker Himanshu Bansal een charlatan is: zo bleek zijn cv vol te staan met aanstellin­gen en functies die hij nooit vervulde. Ook had de krant contact met meerdere Brits-Indiase patiënten die Bansal ervan beschuldig­den ze voor veel geld niet werkzame, soms pijnlijke stamcelthe­rapieën te hebben aangesmeer­d. Bansal zelf weigerde op de aantijging­en in te gaan.

In Science reageert Bansals Amerikaans­e partner, het bedrijf BioQuark dat over het kruidenmid­del gaat, laconiek op de afwijzing. ‘We hebben geen haast, dit is een Google Moonshot-achtig project’, aldus directeur Ira Pastor. “Er zullen ongetwijfe­ld veel blokkades opduiken, maar het project gaat door.” Volgens Pastor was het nog niet gelukt om hersendode ‘proefperso­nen’ te vinden voor het onderzoek.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Anupam Hospital in Rudrapur, de privé kliniek van Himanshu Bansal. (The Hindu)
Anupam Hospital in Rudrapur, de privé kliniek van Himanshu Bansal. (The Hindu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname