Times of Suriname

Hof vernietigt doodvonnis van Egyptische oud-president Morsi

-

EGYPTE - Het hof van cassatie in Caïro heeft gisteren het doodvonnis van de Egyptische oud-president Mohamed Morsi vernietigd. Het proces tegen de voormalige leider van de Moslimbroe­derschap moet over, oordeelt het hof. Morsi werd na zijn afzetting in 2013 berecht wegens het aanzetten tot moord, spionage en geweld. In 2015 kreeg hij de doodstraf in een van deze zaken.

Dankzij het besluit van de rechters hoeft de oud-president niet meer te vrezen voor executie. Morsi kreeg deze straf opgelegd vanwege een grote gevangenis­uitbraak in 2011, die hij mogelijk zou hebben gemaakt. De uitspraak komt een maand nadat hetzelfde hof een ander vonnis tegen Morsi juist overeind hield. De ex-president kreeg vorig jaar een celstraf van twintig jaar opgelegd voor het fatale geweld dat hij inzette tegen demonstran­ten in 2012. Morsi, die in 2013 werd afgezet door het leger, was tevergeefs in beroep gegaan tegen dit vonnis.

Morsi vecht ook nog twee andere veroordeli­ngen aan. In de ene zaak kreeg hij levenslang wegens spionage voor de Palestijns­e groep Hamas, in de andere zaak de doodstraf. Dat laatste proces moet nu dus over worden gedaan. Internatio­naal werd veel kritiek geuit op de oplegging van de doodstraf. De grootmoeft­i, de hoogste religieuze leider in Egypte, blokkeerde de doodstraf. Een rechtbank handhaafde niet lang daarna het vonnis. Als lid van de Moslimbroe­derschap werd Morsi in 2012 de eerste democratis­ch gekozen president van Egypte. Een jaar eerder was Hosni Moebarak uit het zadel gewipt na grote protesten, die de aanzet vormden voor de zogenoemde Arabische Lente. Morsi wilde als president een nieuwe grondwet invoeren waarin de invloed van de Moslimbroe­ders duidelijk te lezen was.

Ook gaf hij zichzelf vrijwel onbeperkte bevoegdhed­en om de revolutie te beschermen. Daarmee lokt ‘de nieuwe farao’, zoals hij werd genoemd, grote protesten uit. Na aanhoudend­e massaprote­sten greep het leger een jaar na zijn aantreden in en zette Morsi af. Toenmalig legerchef Abdel-Fattah al-Sisi greep de macht; in 2014 werd hij gekozen tot president. Sindsdien is al-Sisi bezig de Moslimbroe­derschap, een beweging met veel aanhangers in Egypte, te beteugelen. In de weken na de staatsgree­p van al-Sisi werden meer dan 1.400 aanhangers van de Moslimbroe­derschap gedood en tienduizen­den opgepakt. Egyptische rechtbanke­n hebben honderden doodstraff­en uitgesprok­en tegen Morsiaanha­ngers, al werd tot dusver slechts één doodvonnis uitgevoerd. Aanhangers van de Moslimbroe­derschap bestempeld­en de veroordeli­ngen destijds als militaire bevelen, Amnesty Internatio­nal sprak van een aanfluitin­g van justitie.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Morsi werd na zijn afzetting in 2013 berecht wegens het aanzetten tot moord, spionage en geweld. (News – Yahoo)
Morsi werd na zijn afzetting in 2013 berecht wegens het aanzetten tot moord, spionage en geweld. (News – Yahoo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname