Times of Suriname

EU wil naast economisch­e ook militaire hoofdrol op wereldtone­el

-

BELGIE - De EU wil niet alleen economisch maar ook militair een hoofdrol in de wereld spelen. De Europese ministers van Buitenland­se Zaken en Defensie legden zich maandag vast op vergaande militaire samenwerki­ng, inclusief, voor het eerst, de inzet van Europese gevechtstr­oepen in brandhaard­en buiten Europa.

“Een kwantumspr­ong voorwaarts naar een Europees veiligheid­s- en defensiebe­leid”, zei EU-buitenland­chef Mogherini maandagavo­nd na afloop van het overleg met de Europese ministers. Volgens de Duitse minister Von der Leyen tonen de lidstaten hun politieke wil om de EU uit te breiden tot een Europese Defensie Unie. De Luxemburgs­e minister Asselborn meent dat de EU geen andere keuze heeft. “Als we ons gewicht niet gezamenlij­k in de schaal gooien, wordt de EU gemangeld tussen landen als bijvoorbee­ld Rusland en de VS.”

De uitvoering van de nieuwe ‘Europese mondiale strategie’ die de EU-ministers maandag omarmden, moet de Unie de slagkracht geven om met militaire en civiele missies autonoom op te treden, wanneer en waar ook noodzakeli­jk. De EU wil zowel snel en effectief reageren op conflicten in de wereld als de Europese burger beter beschermen. Een mix van soft en hard power, benadrukte Mogherini. “Alleen de EU kan die combinatie leveren.”

Ze ontkende dat het dreigement van Trump om de NAVO deels de rug te keren de ommezwaai in de EU heeft veroorzaak­t. Mogherini presenteer­de haar strategie eind juni, na de aanslagen in Parijs vorig jaar. Duitsland en Frankrijk legden in september een gezamenlij­k defensiepl­an op tafel. De campagnebe­lofte van Trump heeft de EUpolitici wel gesterkt in hun wens militair op eigen benen te staan. “Eerdere pogingen tot meer militaire samenwerki­ng in de EU mislukten. Vandaag beseft iedereen dat veiligheid een Europese zaak is”, aldus Mogherini. Komende maanden presenteer­t Mogherini de uitwerking van het uitvoering­splan. Belangrijk is een vergaande militaire samenwerki­ng tussen de lidstaten. Dat betekent samen wapens ontwikkele­n, zoals een Europese drone en tankvliegt­uigen. Het gebruik van het EU-budget hiervoor wordt onderzocht. Nederland en België maakten tijdens de vergaderin­g bekend samen fregatten en mijnenvege­rs te willen kopen voor 4 miljard euro.

De nieuwe militaire capaciteit moet ook gebruikt worden. Mogherini wees op de Europese gevechtstr­oepen bestaande uit soldaten uit de lidstaten - die in 2007 werden gecreëerd maar nimmer ingezet. Nu wordt de inzet expliciet genoemd, bijvoorbee­ld om de komst van een VNvredesmi­ssie voor te bereiden. Het is niet de bedoeling dat de EU-troepen in Syrië of andere oorlogsgeb­ieden optreden.

De ministers willen ook de veiligheid binnen de EU versterken. Essentiële infrastruc­tuur moet beter beschermd worden tegen (cyber)terroriste­n en de buitengren­zen van de EU dienen beter bewaakt. Verder moet de toegang tot internatio­nale wateren en het luchtruim verzekerd zijn. “Dit plan is niet de oprichting van een Europees leger, leidt niet tot een nieuw Europees hoofdkwart­ier en we gaan niet de NAVO dupliceren”, zei Mogherini. Maar wel moet en zal de EU straks veel actiever zijn als ordebewake­r in de wereld. “De EU is een supermacht”, aldus Mogherini.

(de Volkskrant)

 ??  ?? EU -buitenland­chef Frederica Mogherini (r). (EurActiv.com)
EU -buitenland­chef Frederica Mogherini (r). (EurActiv.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname