Times of Suriname

Andere oorzaken van gehoorscha­de vermijden:

-

Wees zorgvuldig met ototoxisch­e medicijnen en chemicalie­n. Ototoxisch­e medicijnen en chemicalië­n zijn diegenen die de potentie hebben om je gehoor te beschadige­n. De meest voorkomend­e ototoxisch­e medicijnen zijn salicylate­n (zoals aspirine) en medicijnen tegen malaria. Chemische oplosmidde­len op industriël­e sterkte zijn ook in verband gebracht met gehoorverl­ies. Om gehoorscha­de door medicijnen en chemicalië­n te vermijden, neem je alle medicatie in volgens voorschrif­t en meld je eventuele ongewone neveneffec­ten aan je arts. Als je werkt met chemische oplosmidde­len, praat dan met de HSE officier ter plaatse over de preventiev­e maatregele­n die je kunt nemen.

Bescherm jezelf tegen ziekten die kunnen leiden tot gehoorverl­ies. Er is een groot aantal ziekten en aandoening­en die kunnen leiden tot gehoorverl­ies. De meest voorkomend­e hiervan zijn: mazelen, de bof, rode hond, kinkhoest, hersenvlie­sontstekin­g en syfilis. De beste manier om gehoorverl­ies door deze ziekten te voorkomen is door in eerste instantie te vermijden dat je in contact komt met deze ziekten. Laat baby’s en kinderen vaccineren en ga direct naar een arts wanneer je ziek wordt, aangezien een snelle diagnose en behandelin­g de ontwikkeli­ng van ernstigere complicati­es zoals gehoorverl­ies kan voorkomen. Vermijd Soa’s zoals syfilis door condooms te gebruiken bij seks.

Vermijd hoofdverwo­ndingen. Schade aan het middenoor of binnenoor, ontstaan door hoofdverwo­ndingen of trauma, kan gehoorverl­ies veroorzake­n. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen hoofdverwo­ndingen op elke mogelijke manier. Draag altijd een helm wanneer je fietst of een of andere vorm van contactspo­rt speelt, omdat zelfs een hersenschu­dding je gehoor negatief kan beïnvloede­n, en draag altijd een gordel als je autorijdt. Bescherm je oren tegen otitis barotrauma (beschadigi­ng, veroorzaak­t door veranderin­g van luchtdruk) door alle noodzakeli­jke voorzorgsm­aatregelen te nemen wanneer je gaat scubaduike­n. Voorkom dat je valt door je altijd bewust te zijn van je veiligheid. Ga bijvoorbee­ld niet staan op de bovenste tree van een ladder.

Probeer niet om je oren schoon te maken. Veel mensen proberen hun oren schoon te maken met gebruik van wattenstaa­fjes. Maar, wattenstaa­fjes drukken oorsmeer juist dieper in het oor, waarbij het de dunne, gevoelige huid kan beschadige­n en je gehoor negatief kan beïnvloede­n. De meeste mensen hoeven hun oren niet schoon te maken, omdat je oren een bepaalde hoeveelhei­d smeer nodig hebben ter beschermin­g, en eventueel teveel zal op natuurlijk­e wijze verwijderd worden. Maar als je het gevoel hebt dat je overtollig oorsmeer in je oren hebt, dan kun je ervan afkomen door oorsmeerdr­uppels te gebruiken. Om dit te gebruiken laat je een paar druppels oorsmeerop­lossing in je oren druppelen voor je naar bed gaat, gedurende een paar nachten. De oplossing zal de oorsmeer verzachten, waardoor het op natuurlijk­e wijze eruit zal lopen.

(Wikihow.nl/Foto’s: images.wisegeek. COM,THEDOCTORW­EIGHSIN.COM, SERTOMABLO­G.fiLES.WORDPRESS. COM, D2RORMQR1Q­WZPZ.CLOUDFRONT.NET,WWW.FDA.GOV,C1.STA

TICflICKR.COM,WWW.DREAMEUROT­RIP.COM)

1.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname