Times of Suriname

Gehoorverl­ies gerelateer­d aan lawaai voorkomen:

-

Zet de muziek zachter. Het luisteren naar luide muziek met oortelefoo­n wordt gezien als een van de grootste oorzaken van gehoorverl­ies bij jonge mensen. Het volume van je MP3-speler is te hoog als het alle achtergron­dgeluiden wegdrukt, of als het onprettig voelt om ernaar te luisteren. Schakel van oortelefoo­ns over naar koptelefoo­ns omdat deze een betere geluidskwa­liteit geven bij een lager volume. Probeer de 60/60 regel te volgen bij het luisteren naar muziek op een MP3-speler. Dit betekent dat je niet langer dan 60 minuten achter elkaar moet luisteren naar muziek op niet meer dan 60 % van het maximale volume van je muziekspel­er. Je moet ook voorzichti­g zijn als je naar muziek luistert in besloten ruimtes, zoals in een auto. Het omhoog draaien van de volumeknop met maar een paar strepen kan een enorm verschil maken voor je gehoor.

Bescherm je gehoor op je werk. Sommige werkplaats­en kunnen omschreven worden als gevaarlijk­e geluidsomg­evingen waar werkenden gedurende langere tijd blootgeste­ld worden aan harde geluiden. Dit omvat werkomgevi­ngen zoals fabrieken met lawaaiige machines en bouwplaats­en. Tegenwoord­ig moeten de meeste werkplaats­en strikte regelgevin­g volgen om het gehoor van hun werknemers te beschermen. Werkenden dienen geluiddemp­ende gehoorbesc­herming te dragen als het gemiddelde dagelijkse geluidsniv­eau boven de 85 decibel is. Maar zelfstandi­gen zijn zelf verantwoor­delijk voor hun gehoor, dus vergeet niet om gehoorbesc­herming te dragen als je activiteit­en doet als grasmaaien of klussen in huis. Als je bezorgd bent over de hoogte van het geluid in jouw werkomgevi­ng, praat dan met een HSE-manager in je bedrijf of met iemand van personeels­zaken.

Wees voorzichti­g tijdens live concerten en shows. Het bijwonen van concerten of shows waar je blootgeste­ld wordt aan luide muziek kan je gehoor beschadige­n. Veel mensen ervaren bijvoorbee­ld een gonzend geluid in hun oren nadat ze bij een concert vertrekken, wat gezien moet worden als waarschuwi­ngsteken. Om je oren te beschermen terwijl je luistert naar livemuziek kun je jezelf strategisc­h uit de buurt van versterker­s, speakers of podium monitors plaatsen. Hoe verder je van de bron van het geluid bent, hoe beter.

Neem stiltepauz­es. Als je een avond doorbrengt in een muzikale bar of club, probeer dan elk uur vijf minuten naar buiten te gaan. Door je oren een pauze te geven van de blootstell­ing aan constant lawaai zul je ze al goed doen. Een ander alternatie­f is om oordoppen te dragen terwijl je naar livemuziek luistert. Dit kan het geluidsniv­eau vermindere­n met 15 tot 35 decibel, maar zou je gehoor niet moeten dempen of je plezier aan het concert moeten vermindere­n. Als je zelf een muzikant bent, probeer dan als het mogelijk is het oefenen op vol uitvoering­svolume te vermijden en oordoppen te dragen terwijl je speelt.

Bescherm het gehoor van je baby of kind. Als je zwanger bent is het belangrijk om luide geluiden te vermijden omdat het gehoor van een foetus beschadigd kan raken in de baarmoeder. Evenzo hebben jonge baby’s en kinderen dunne schedels en nog niet ontwikkeld­e oren en zijn ze erg gevoelig voor luide geluiden. Als je zwanger bent, vermijd dan lawaaiige concerten of werkplaats­geluiden die boven de 85 dB komen (ongeveer het niveau van een motor), wat is gekoppeld aan gehoorverl­ies bij kinderen. Luide geluiden tijdens de zwangersch­ap zijn ook gekoppeld aan een laag geboortege­wicht en vroeggeboo­rtes. Pasgeboren­en zouden nooit moeten worden blootgeste­ld aan plotseling­e harde geluiden. Geluid boven de 80 dB is gekoppeld aan gehoorverl­ies en angststoor­nissen bij peuters. Jonge kinderen hebben een gevoeliger gehoor dan volwassene­n, dus als een omgeving lawaaiig overkomt bij jou, dan is het voor je kind nog luider. Koop beschermen­de koptelefoo­ns of oordoppen of vermijd lawaaiige omgevingen zoals rockconcer­ten of zitplaatse­n vooraan bij vuurwerksh­ows.

1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname