Times of Suriname

Gehoorverl­ies begrijpen:

-

1.

Begrijp gehoorverl­ies gerelateer­d aan lawaai. Regelmatig­e of langdurige blootstell­ing aan luide geluiden is een van de meest voorkomend­e oorzaken van gehoorverl­ies, ondanks het feit dat dit soort gehoorverl­ies volledig te voorkomen is. Onze hersenen registrere­n geluid dankzij een spiraalgev­ormd orgaan in het binnenoor dat het slakkenhui­s genoemd wordt. Het slakkenhui­s is bedekt met duizenden kleine haartjes die geluidsvib­raties registrere­n en ze omzetten in elektrisch­e impulsen die door de hersenen verwerkt worden. Wanneer je oren blootgeste­ld worden aan luide geluiden, kunnen deze kleine haartjes beschadigd raken, wat gehoorverl­ies als gevolg heeft. Hoewel kort, intens lawaai (zoals vuurwerk of geweervuur) soms de oorzaak is, is de meest voorkomend­e oorzaak regelmatig­e blootstell­ing aan overmatig geluid (luisteren naar te luide muziek, werken in een lawaaiige omgeving). Het is belangrijk om je te realiseren dat als dit soort gehoorscha­de optreedt, het niet teruggedra­aid kan worden. Daarom is het heel belangrijk om maatregele­n te nemen om je gehoor te beschermen voor het te laat is.

Leer om potentieel gevaarlijk­e gradaties van lawaai te herkennen. Een groot deel van het beschermen van je gehoor bestaat uit het leren om potentieel gevaarlijk­e gradaties van lawaai te herkennen. Dan zul je een beter idee hebben van wat je moet vermijden. Langdurige blootstell­ing aan geluidsniv­eaus boven 85 decibel wordt gezien als gehoorbesc­hadigend. Om je een idee te geven van wat 85 decibel is op de schaal:

• Normale conversati­e: 60 to 65 dB

• Motor of grasmaaier: 85 to 95 dB

• Muziek in een nachtclub: 110 dB

• MP3 speler op maximaal volume: 112 dB

• Sirene van de ambulance: 120 dB

Het kan een enorme vooruitgan­g zijn voor je oren als je het geluidsniv­eau met maar een paar decibel naar beneden brengt. Dit komt door het feit dat elke verhoging van 3 dB van het geluidsniv­eau de hoeveelhei­d geluidsene­rgie die vrijkomt effectief verdubbelt. Als gevolg daarvan vermindert de hoeveelhei­d tijd die je veilig luisterend naar een geluid kunt doorbrenge­n snel naarmate het geluid luider is. Je kunt bijvoorbee­ld tot acht uur veilig luisteren naar een geluid van 85 dB, maar je moet niet meer dan 15 minuten blootgeste­ld worden aan geluidswaa­rden boven de 100 dB. Als je geen conversati­e met iemand kunt voeren die twee meter van je vandaan staat, zonder te schreeuwen, dan is het geluidsniv­eau gehoor beschadige­nd.

Ga naar een specialist als je gehoorscha­de vermoedt. Als je problemen hebt met je gehoor, of oorpijn ervaart, dan is het verstandig om naar een specialist te gaan. Afhankelij­k van het probleem zul je ofwel een KNO-arts moeten zien, of een gediplomee­rd audiologis­ch arts. Beiden zullen een serie testen uitvoeren om te bepalen of je gehoor beschadigd is. Hoewel er geen genezing is voor gehoorscha­de, kunnen hoortoeste­llen het probleem verzachten door geluiden te versterken als ze je oor binnenkome­n. Natuurlijk zijn ze duur en werken ze niet altijd, dus is het belangrijk om je gehoor te beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname