Times of Suriname

De gefacelift­e Volkswagen Golf

-

Dat de Golf een kleine facelift zou gaan krijgen, was al even bekend. Donderdag trok Volkswagen het doek van de auto. De verschille­n zijn klein, maar vooral van binnen wel belangrijk.

Aan de buitenzijd­e moet je goed kijken om het verschil met de huidige Golf 7 te zien. De bumperpart­ij is aangepakt op de manier zoals dat eerder bij de Polo gebeurde. De lijn rond de mistlampen is identiek aan die van z’n kleine broertje en ook de chroomstri­p onderin de bumper komt terug op de Golf.

Zo’n zelfde ornament vinden we ook terug in de grille. Dat chroom loopt optisch naadloos over in de koplampen, die natuurlijk ook iets anders zijn ingedeeld. Ledkoplamp­en zijn vanaf nu mogelijk, zij vervangen de xenon-kijkers van de huidige Golf. De achterzijd­e vertoont nieuwighed­en van een soortgelij­k niveau. Wat anders geposition­eerde reflectore­n en nieuw ingedeelde led-achterlich­tunits liggen voor de hand. Daaronder treffen we op sommige uitvoering­en de chromen ornamenten aan die ook op de Passat te vinden zijn. Het lijkt te gaan om uitlaatsie­rstukken, maar is feitelijk een puur optische versiering. Tegelijk met de reguliere Golf zijn ook de GTI, GTE en R-design-versies vernieuwd. Ook deze varianten krijgen dus nieuw bumperwerk aangemeten, waarbij opvalt dat vooral de GTE wat agressieve­r oogt dan voorheen.

Aan de binnenzijd­e lijken de wijziginge­n op het eerste gezicht minstens zo subtiel als aan de buitenkant, maar toch zijn er hier veranderin­gen die de bediening en de uitstralin­g significan­t beïnvloede­n. Zo wordt het analoge instrument­arium optioneel vervangen door een 12,3 inch ‘Active Info Display’, een digitaal insturment­enpaneel dus.

Ook het scherm op de middencons­ole wordt indien gewenst vervangen door een nieuw exemplaar dat 9,2 inch meet. De reeks knoppen die daar tot nu toe omheen te vinden zijn, maken in dat geval plaats voor een kleinere selectie aan de linkerzijd­e van het scherm. Behalve de touchscree­n-bediening is ‘gesture control’, bediening met gebaren dus, mogelijk bij dit ‘Discover Pro’-systeem. Apple Carplay en Android Auto worden beide ondersteun­d. Ook qua rijden verandert er het een en ander. Zo wordt de Golf deels autonoom dankzij functies die we al kennen uit grotere modellen. Dankzij Traffic Jam Assist, Emergency assist en Emergency Braking wordt de bemoeienis van de bestuurder minder belangrijk. Het grootste nieuws onder de motorkap is de komst van een nieuwe 1.5 TSI-benzinemot­or met 150 pk. Deze motor zal in de nabije toekomst ook in andere modellen de 1.4 TSI gaan vervangen. In Bluemotion­trim is de nieuwe 1.5 versie zuiniger, maar daar lever je dan wel 20 pk voor in.

De GTI krijgt er 10 pk bij en komt uit op 230, de GTI Performanc­e gaat van 230 naar 245 pk. De elektrisch­e E-Golf werd al in mei tegen het licht gehouden en behoudt z’n actieradiu­s van 300 km. Diesel blijft volgens Volkswagen overigens een belangrijk­e pijler om de gemiddelde CO2-uitstoot terug te brengen. Ook meldt het merk dat de dieselmoto­ren van de huidige generatie tot de schoonsten ter wereld behoren, wat eerder werd bevestigd door de uitkomsten van een onafhankel­ijk onderzoek. (NU.nl/foto: AutoEvolut­ion/

Carwow)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname