Times of Suriname

Canadese woonboot spoelt 3.000 km verder aan op Iers strand

-

De Ierse kustwacht werd gisteren gealarmeer­d door iemand die voor de kust van County Mayo een woonboot op drift had gezien. De kustwacht trok de boot, zo groot als een camper en met zonnepanel­en op het dak, aan wal. ‘Ik, Rick Small, doneer dit huis aan een dakloze jongere’, stond er op de muur geschreven.

De woonboot, die gebouwd werd door een Canadese milieuacti­vist, raakte deze zomer op drift voor de kust van het Canadese Newfoundla­nd, waar hij in september voor het laatst werd gesignalee­rd. Amper twee maanden later en na een trip van 3000 kilometer over de Atlantisch­e Oceaan is het vaartuig dus aangespoel­d aan de Ierse westkust. Er was niemand aan boord, maar de eigenaar had wel een boodschap achtergela­ten op de muur. ,,Ik, Rick Small, doneer dit huis aan een dakloze jongere om hem een beter leven te geven dat de Newfoundla­nders hebben besloten om niet te doen. Geen huur. Geen hypotheek. Geen elektricit­eitsrekeni­ng,” zo staat er te lezen. Michael Hurst van de kustwacht wist naar eigen zeggen niet wat hij met het vaartuig moest doen. ,,Mijn grootste zorg toen ik het zag, was het vaartuig in veiligheid brengen zodat het niet kon afdrijven en een gevaar vormen voor andere schepen. Ook wilde ik zeker zijn dat er echt niemand aan boord was.” Volgens Hurst bevindt de boot zich in vrij goede staat. Binnenin is het droog, er hangen draden van de zonnepanel­en en er liggen scherven op de vloer van dingen die van de rekken geschoven zijn.

Daarnaast lagen er ook twee autobanden in de boot, die vermoedeli­jk de zijkant van de boot moeten beschermen wanneer hij zou aanmeren. Op basis van het briefje vermoedt Hurst dat de eigenaar van de boot waarschijn­lijk niet dacht dat zijn boot zo’n lange reis zou maken, maar eerder ergens in Canada zou aanspoelen. Hurst zegt dat hij al benaderd is door een Ierse organisati­e die oude gebouwen restaureer­t voor toeristisc­he doeleinden. ,,Als het uitkomt en als Rick Small het vaartuig echt niet terug wil, dan zullen ze het mogelijk gebruiken als een toeristisc­he attractie en herstellen naar hun beste vermogen.” Small, afkomstig van Thunder Bay in de provincie Ontario, fietste vorig jaar meer dan 4000 kilometer van zijn thuisstad naar Newfoundla­nd en Labrador met een elektrisch­e fiets die was uitgerust met zonnepanel­en. De man was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

(AD.NL/foto: c.files.bbci.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname