Times of Suriname

Man bedenkt speelkleed voor

-

De plastic poppetjes van Playmobil bevolken menig kinderkame­r. Zo ook in huize Tolenaar. Vader Martijn vond het maar een kale bedoening die poppetjes op de grond - en bedacht een oplossing. Zijn speelkleed is nu geadopteer­d door de bekende speelgoedl­ijn. “Of ik er rijk van word? Ik hoop het wel!”

Het moment kon niet beter. Vlak voor de feestdagen staat zijn speelkleed op de grootste webwinkel van Nederland: bol.com. “Het is een droom die uitkomt”, zegt Martijn Tolenaar (47). De man moest wel een lange adem hebben. Acht jaar geleden begon hij aan zijn eerste schets. “Mijn kinderen speelden destijds veel met Playmobil. Op de verpakking­en en in commercial­s zag je de poppetjes in een mooie omgeving, maar in werkelijkh­eid stonden ze los de grond. Ik vond het er zo kaal uitzien. Toen besloot ik zelf maar wat te maken.” Het eerste speelkleed was niet veel meer dan een strook behang met wat wandelpade­n en parkeerpla­atsen erop getekend, maar zijn kinderen Tijn en Kika vonden het prachtig. “En hun vriendjes ook. Ze waren uren zoet, dat was het beste bewijs dat ik een gouden idee in handen had.” Ook ouders waren blij met het kleed, maar om een heel andere reden. Het bleek dat de rest van de kamer dankzij het kleed gevrijwaar­d bleef van speelgoed. Gesterkt door de enthousias­te reacties perfection­eerde Tolenaar de schets en liet er een echt kleed van maken. Daarmee ging hij de boer op. En met succes. Playmobil zag er wel brood in. Samen met zijn compagnon (Wim van der Vecht van MDEntree) die verstand heeft van distributi­e en productie ging hij aan de slag. Dat resulteerd­e in vier varianten: stad, huis, eiland en natuur. En toen werd het pas echt genieten, vertelt Tolenaar.

“Ik kreeg de hele collectie Playmobil thuis om foto’s te maken op de het kleed. Ik moest alles zelf in elkaar zetten, het was echt spelen. Ik voelde me weer een klein kind.” Lachend: “Ik kan een slechtere baan bedenken.” Playmobil heeft er zijn naam aan verbonden, maar de licentie van het speelkleed is nog altijd in handen van Tolenaar zelf. Loopt hij nu binnen? “Dat hoop ik wel, maar daarvoor moeten we grote aantallen verkopen. Een kleed kost 59 euro. Dat vinden sommigen best veel, maar er zijn ongeloofli­jk veel mensen die eraan moeten verdienen. Dus zoveel blijft er niet over. Het mooist vind ik dat het kleed er nu - na acht jaar - is. En als het goed gaat, wil ik ook de Duitse markt veroveren, dus wie weet.”

(AD.NL/foto: Jan de Groen) Diane Neal (Alexandria, 17 november 1976) is een Amerikaans­e film- en televisiea­ctrice. Ze speelde onder meer Casey Novak in 112 aflevering­en van Law & Order: Special Victims Unit. Daarin speelde ze twee jaar voor ze toetrad tot de cast ook al een eenmalig gastrollet­je, als Amelia Chase in de aflevering Ridicule (seizoen drie). Ze heeft gespeeld in de films: My Fake Fiance en Santorini Blue. (foto: amazon.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname