Times of Suriname

Paus stuurt condoleanc­es

-

PARAMARIBO/ROME - Paus Franciscus heeft vanuit Rome zijn condoléanc­es gestuurd in verband met het overlijden van bisschop-emeritus Aloysius Zichem. Behalve de kerkvorst heeft ook de pauselijke Nuntius voor het Caribisch Gebied, aartsbissc­hop Nicola Girasoli, zijn medeleven overgebrac­ht. Dit vertelt Faroz Abdoelraza­k mediacoörd­inator van het rooms-katholieke bisdom.

In de condoleanc­eboodschap die aartsbissc­hop Girasoli overbracht aan Karel Martinus Choennie, bisschop van Paramaribo, geeft paus Franciscus aan dat hij met droefheid kennis genomen heeft van het overlijden van monseigneu­r Zichem. Hij brengt daarom zijn welgemeend­e condoleanc­es over aan de geestelijk­heid, de religieuze­n en de geloofsgem­eenschap van het Bisdom Paramaribo. De rooms-katholieke kerkvorst geeft aan met dankbaarhe­id te denken aan de vele jaren van toegewijde dienst van Zichem aan de kerk in het Bisdom Paramaribo. Paus Franciscus zegt zich te verenigen met de uitvaartpl­echtighede­n die monseigneu­r Zichem zullen toevertrou­wen aan de barmhartig­e liefde van onze hemelse Vader. “Over allen die in rouw zijn over het heengaan van de overleden prelaat, spreekt paus Franciscus zijn apostolisc­he zegen uit als een belofte van vrede en troost in de Heer Jezus Christus”, aldus het roomskatho­lieke bisdom in een verklaring. Intussen is deze week een overlijden­sbericht van monseigneu­r Zichem verschenen in de l’Osservator­e Romano, het officiële blad van het Vaticaan.

In zijn persoonlij­ke condoleanc­es geeft de pauselijke Nuntius het volgende aan: “Ik zal blijven bidden voor de eeuwige rust van bisschop Zichem, verenigd met het Bisdom Paramaribo in deze tijd van verdriet. Hij is een grote en toegewijde herder geweest, die heeft bijgedrage­n aan de geschieden­is van onze kerk en de gemeenscha­p van het Bisdom Paramaribo. Wij zullen altijd zijn toewijding en liefde voor de kerk blijven gedenken.”

Vandaag en morgen vinden er diverse rouwplecht­igheden plaats rond het overlijden van bisschop-emeritus Zichem. Voor vandaag is het publiek in de gelegenhei­d om afscheid te nemen, van 15.00 tot 19.00 uur in de Kathedrale Basiliek Petrus en Paulus aan de Henck Arronstraa­t. Hierna volgt een plechtige vesperdien­st (avondgebed), die duurt tot 20.30 uur. Zondag is de uitvaart. Die wordt voorafgega­an door een eucharisti­eviering. De uitvaart van monseigneu­r Zichem zal plaatsvind­en door middel van bijzetting in de bisschoppe­lijke crypte achter de Kathedrale Basiliek.

Zie foto op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname