Times of Suriname

Regering en IMF verschille­n van inzichten “Suriname bepaalt zijn eigen weg”

-

PARAMARIBO - De regering heeft in een verklaring harde taal geuit na het vernietige­nd rapport dat het Internatio­naal Monetaire Fonds (IMF) gisteren heeft uitgebrach­t na de reguliere Artikel IV consultati­eronde. In het verslag maakt het IMF melding van een inkrimping van de economie met 9 procent, meer dan het afgelopen jaar. Het IMF roept in zijn rapport de regering op om harder te trekken aan hervorming­en. De eerste reactie van het Ministerie van Financiën spreekt boekdelen over de bevindinge­n van het IMF.

“Het advies en de assistenti­e van de IMF-staf worden zeer op prijs gesteld, maar wel wensen de autoriteit­en te benadrukke­n dat wij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg. De weg naar herstel zal onverkort worden voortgezet, maar zoals Suriname het zelf bepaalt”, schrijft de minister van Financiën na een onderbouwi­ng te hebben gegeven over de inspanning­en die er gepleegd worden om de economie weer op poten te krijgen.

Het IMF verwacht voor 2017 wat verlichtin­g van de crisis, maar van groei zal ook dat jaar nog niet gesproken kunnen worden. Het inflatieci­jfer van 77% baart het IMF ook zorgen. De regering onderkent dat de crisis zwaar drukt op de samenlevin­g. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën kan, wat dit betreft, meegaan met de observatie­s van het IMF. “De externe schok op de Surinaamse economie, in de vorm van de sterk verminderd­e deviezentr­ansfers in de mijnbouw, heeft een enorme inkomensac­hteruitgan­g teweeggebr­acht. De economie is volgens de recente cijfers van het ABS gekrompen met 2,7% in reële termen in 2015. Voor 2016 wordt een verdere afzwakking verwacht. De hoge inflatie wordt breed in de samenlevin­g gevoeld”, staat in de persverkla­ring van Financiën.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname