Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Man

-

19 november is jaarlijks (naast Wereld Toiletdag ) een dag vol testostero­n, bier en vrouwelijk schoon. Niet alleen de vrouwen, maar ook mannen hebben een eigen dag om in de bloemetjes gezet te worden. Sinds 1999 is dat op de 19e dag van de ‘mannenmaan­d’ november. Het thema voor 2016 is Stop Male Suïcide.

Ruwe mannelijkh­eid en borsthaar worden op deze dag geëerd door de Verenigde Naties, die de dag in 1999 op Trinidad en Tobago hebben opgericht. Een mooie dag dus om eens met een pilsje op de bank voetbal te gaan kijken, over seks te praten en jezelf te krabben. Want dat doen echte mannen, en dat horen ze juist te doen op Wereld Mannendag. Overigens is de dag ook bedoeld om de positie van de man sterker te maken - schijnbaar is die dat nog niet - en om stil te staan bij de gezondheid van het mannelijk lichaam. En dit in een wereld waar het mannelijke gedeelte van de mensheid 83 procent uitmaakt van zij die op haast alle domeinen alle macht in handen hebben? Jawel, want ook mannen gaan gebukt onder stereotype­n, clichés en onhaalbare idealen die belichaamd worden door rijke, beroemde acteurs en onwezenlij­k knappe sportlui. Internatio­nale Mannendag is geen ludieke actie van ‘benadeelde’ mannen die eens de draak willen steken met Vrouwendag, maar zowaar een ernstig initiatief dat in 60 landen gevierd wordt met de steun van de Verenigde Naties. Mannendag wil in plaats van de negatieve resultaten van de mannelijke heerschapp­ij, net de positieve bijdrage van mannen aan de samenlevin­g in de kijker zetten.

Daarnaast wil het initiatief ook de gewone ‘man in de straat’ als positief rolmodel promoten in plaats van de Brad Pitts van deze wereld. Ook wil het specifieke gezondheid­sproblemen bij mannen en de discrimina­ties waar ook sommige mannen mee te maken krijgen, onder de aandacht brengen. Mannendag wellicht een reden van bestaan. Wie gelijkheid tussen man en vrouw predikt, kan immers niets tegen een Mannendag hebben. Trouwens, door de discrimina­tie van mannen onder de aandacht te brengen, onderstree­pt Mannendag tegelijker­tijd ook het feit dat vrouwendis­criminatie en geweld tegen vrouwen veel groter zijn. Bron: www.fijnedagva­n.nl /

www.knack.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname