Times of Suriname

Veiligheid Borssele niet in het geding

-

DEN HAAG - De veiligheid bij de kerncentra­le in Borssele is door het meningsver­schil tussen het Rijk en de aandeelhou­ders van energiebed­rijf Delta niet in het geding. Dat hebben ministers Jeroen Dijsselblo­em van Financiën en Henk Kamp van Economisch­e Zaken gisteren benadrukt.

De aandeelhou­ders van Delta wezen deze week een reddingspl­an van het kabinet af voor energiebed­rijf omdat ze dat te karig vonden. De suggestie dat het kabinet financieel over de brug moet komen omdat anders de veiligheid van de kerncentra­le in het geding komt, noemt Dijsselblo­em onnodig ongerust makend.

“Ik snap wel dat men probeert op die manier de druk op te voeren, maar die is echt ongepast.” Ook Kamp denkt niet dat er een probleem met de veiligheid is. “We hebben een aparte toezichtho­uder die dat sterk in de gaten houdt. Als de veiligheid wel in het geding komt, zal de toezichtho­uder ingrijpen.”

Delta is wettelijk verplicht zijn netwerkbed­rijf af te stoten, iets wat andere energiebed­rijven eerder al moesten doen. Het kabinet wilde bepaalde staatsgara­nties geven, omdat Delta ook nog met de centrale in Borssele zit opgescheep­t. Dijsselblo­em benadrukte dat de bal nu bij de aandeelhou­ders ligt, maar dat zijn deur open staat. “Ik wacht hun initiatief af”, aldus de minister.

(AD/ foto: atominfo.cz)

 ??  ?? Koelwater uit de kerncentra­le van Borssele wordt in de Westersche­lde geloosd.
Koelwater uit de kerncentra­le van Borssele wordt in de Westersche­lde geloosd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname