Times of Suriname

Zorgen over ‘terreur’ Octrooibur­eau

-

RIJSWIJK - Het kabinet en de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de drieduizen­d werknemers van het Europees Octrooibur­eau in de Rijswijkse Plaspoelpo­lder. Alle fracties willen een debat nu volgens de vakbond de terreur op de werkvloer aanhoudt en deze week opnieuw een slachtoffe­r heeft geëist. De internatio­nale organisati­e met zevenduize­nd werknemers, van wie er drieduizen­d in de Haagse regio wonen en werken, wordt met harde hand geleid door de Fransman Benoît Battistell­i. Volgens de vakbond SUEPO wordt het personeel ‘systematis­ch onderdrukt en monddood gemaakt’.

“Ook richt de president de pijlen op bestuurder­s van de vakond”, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. “Na twee ontslagen bestuursle­den in München eerder dit jaar, is nu ook de secretaris, Laurent Prunier, ontslagen terwijl hij ziek thuis zat”, zegt Zegveld. “De vakbond wordt op deze wijze uitgehold. Werknemers worden voor het leven geruïneerd. Er zijn situaties bekend van mensen die onaangekon­digd uit hun kantoorrui­mte worden gehaald en na een gesprek met de leiding het pand in een rolstoel verlaten.” Zegveld, die namens de vakbond een kort geding heeft aangespann­en tegen het Europees Octrooibur­eau, noemt het aankomende Kamerdebat en de bemoeienis van de Nederlands­e regering ‘bemoedigen­d’ en ‘een keerpunt’. “Groot probleem tot nog toe is dat de organisati­e immuniteit geniet, waardoor Nederland op eigen grondgebie­d niet kan ingrijpen”, aldus de advocaat.

Het Ministerie van Economisch­e Zaken liet vrijdag weten dat Nederland de plannen om de interne organisati­e te moderniser­en steunt, maar dat de uitvoering ervan zorgvuldig­er moet en kan. “Wij blijven daar hard aan trekken, want het gaat ook naar onze mening nog niet goed”, aldus een woordvoerd­er.

Het EOB wijst elke beschuldig­ing dat het bureau het gemunt zou hebben op prominente vakbondsle­den van de hand. “Dit is volledig ongegrond”, aldus Jana Mittermaie­r, woordvoers­ter van het EOB. “Er is sprake van pesterijen en intimidati­e door medewerker­s jegens anderen. Derhalve zijn er geheel volgens de regels van het EOB disciplina­ire maatregele­n genomen. De procedure die hiervoor is doorlopen voldoet aan de hoogste internatio­nale standaard, zo is door onafhankel­ijke experts vastgestel­d.”

Het EOB kwam in 2014 voor het eerst in opspraak. Terwijl premier Mark Rutte het startsein gaf voor de nieuwbouw, kwam naar buiten dat een opvallend aantal werknemers zelfdoding heeft gepleegd. Een aantal landen van de in totaal 28 aangeslote­n lidstaten, die Battistell­i tot 2018 hebben herbenoemd, heeft zich inmiddels kritisch uitgelaten over de arbeidsoms­tandighede­n.

(De Telegraaf/ foto: politico.eu)

 ??  ?? De Fransman Benoît Battistell­i.
De Fransman Benoît Battistell­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname