Times of Suriname

Erg nauwe banden NAM en EZ bij gasbesluit

-

AMSTERDAM - Gasbedrijf NAM heeft veel meer invloed gehad op het besluit over de maximale gaswinning in Groningen voor de komende jaren dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt volgens Milieudefe­nsie uit correspond­entie tussen de NAM en het Ministerie van Economisch­e Zaken. Milieudefe­nsie heeft de stukken opgevraagd via een Wob-procedure.

De NAM is eigendom van onder meer Shell. Een woordvoerd­er van Milieudefe­nsie zegt dat nu blijkt dat Shell en het ministerie werkelijk alles met elkaar afstemmen, van beleidsstu­kken, beantwoord­ing van Kamervrage­n tot aan het opstellen van Kamerbriev­en en mediareact­ies. De organisati­e vermoedde voor het Wob-verzoek al dat de NAM veel meer invloed heeft gehad op de totstandko­ming van het nieuwe conceptwin­ningsbeslu­it dan wenselijk is.

Uit de documenten blijkt verder volgens Milieudefe­nsie dat het ministerie de NAM regelmatig vroeg om input op beleidsstu­kken. De gezamenlij­k geformulee­rde standpunte­n werden vervolgens gepresente­erd als die van het ministerie, zonder de bemoeienis van de NAM/Shell te benoemen. Een woordvoers­ter van de NAM zegt dat er absoluut geen geheime afspraken of wat dan ook bestaan tussen wie of welke organisati­e dan ook.

“Wij hebben tweehonder­d velden in Nederland te opereren en we houden ons daarbij aan alle regels, dus we hebben daarover op elk niveau operatione­el overleg, met provincie, gemeente, veel andere partijen en ja, ook het ministerie. Dat doen we heel transparan­t en dat is duidelijk terug te lezen in de Wob-stukken”, aldus de woordvoerd­er. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname