Times of Suriname

VN verlengt onderzoek naar gebruik chemische wapens met een jaar

-

VS - De Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties heeft donderdag het mandaat van het Joint Investigat­ive Mechanism met een jaar verlengd, tot november 2017. Het JIM onderzoekt wie verantwoor­delijk is voor de aanvallen met chemische wapens in Syrië.

Een resolutie die werd ingediend door de Verenigde Staten werd unaniem goedgekeur­d door de vijftien lidstaten van de V-raad. Opvallend is dat ook bondgenoot van Damascus Rusland de resolutie goedkeurde, terwijl de Russische ambassadeu­r bij de VN Vitali Tsjoerkin zich eind oktober nog twijfelach­tig had opgesteld tegen een verlenging van het mandaat. “Indien dat toch gebeurt, moet het JIM zich in eerste instantie buigen over de antiterror­istische aspecten van zijn opdracht, met name de beschuldig­ingen tegen de extremisti­sche oppositieg­roepen, en moet het ook onderzoeke­n voeren in andere landen in de regio”, stelde hij toen.

In de resolutie van de VS is opgenomen dat het mandaat van het JIM nog verlengd kan worden indien de Raad dat nodig acht. De Amerikaans­e VN-ambassadeu­r Samantha Power verklaarde dat het JIM een noodzakeli­jk instrument is om te strijden tegen de straffeloo­sheid. Ze herhaalde ook dat er geloofwaar­dige bewijzen zijn van verschille­nde andere aanvallen met chemische wapens door het Syrische regime.

Uit rapporten van het JIM blijkt dat het Syrische leger met een helikopter chloorgas heeft verspreid boven drie dorpen in het noorden van Syrië in 2014 en 2015 en dat terreurgro­ep Islamitisc­he Staat een aanval met mosterdgas uitvoerde in augustus 2015. Het was de eerste keer dat Damascus rechtstree­ks werd beschuldig­d van chemische aanvallen. Het Syrische regime ontkent die beschuldig­ingen met klem.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname