Times of Suriname

Japanse walvisjage­rs varen uit om 333 dwergvinvi­ssen te vangen

-

JAPAN - Twee Japanse walvisvang­stschepen zijn gisteren naar Antartica vertrokken om daar op de zoogdieren te jagen uit wat Tokio wetenschap­pelijk oogpunt noemt. Ecologiste­n denken er anders over.

“De 724 ton wegende Yushin Maru en de Yushin Maru 2 (747 ton) verlieten de zuidwestel­ijke haven van Shimonosek­i met de ambitie 333 dwergvinvi­ssen te vangen”, aldus een hoge ambtenaar van het Agentschap voor Visserij. “Het onderzoek (op de walvissen) beoogt wetenschap­pelijke informatie in te winnen over de zoogdieren en het mariene ecosysteem, in de hoop zo snel mogelijk de commerciël­e walvisvaar­t te kunnen hervatten.”

Maar meerdere landen en tegenstand­ers van de walvisvang­st zeggen dat Japan een uitzonderi­ng op het van 1986 daterende moratorium op de jacht misbruikt. Talrijke deskundige­n zeggen dat de noden voor het onderzoek niet het jaarlijks doden van honderden walvissen rechtvaard­igt. Het Japanse Agentschap voor de Visserij verzekert dat er voor het ogenblik geen andere oplossing dan doden ten behoeve van de wetenschap is en dat Japan er een probeert te vinden.

In 2014 heeft het Strafhof Internatio­naal Japan veroordeel­d. Het vond dat Tokio onder het mom van wetenschap commerciee­l op walvissen jaagt. De Japanse walvisvaar­ders zijn daarom tijdens het seizoen 2014/2015 niet uitgevaren. Het jaar daarop waren ze wel weer actief in het Zuidpoolge­bied, daarbij 333 van de zoogdieren ombrengend. De radicale milieuorga­nisatie Sea Shepherd heeft al aangekondi­gd weer obstructie te zullen voeren. De twee schepen die gisteren uitvaarden zullen zich voegen bij twee andere walvisvaar­ders en het moederschi­p Nisshin Maru, goed voor een vloot met 185 opvarenden.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname