Times of Suriname

Schotland wil Noord-Ierse vrouwen toegang tot gratis abortus geven

-

GROOT-BRITTANNIE De Schotse premier Nicola Sturgeon bekijkt of ze de Schotse abortuskli­nieken gratis beschikbaa­r kan maken voor Noord-Ierse vrouwen. In Ierland en Noord-Ierland, dat technisch gezien bij GrootBritt­annië hoort, is een abortus illegaal; enkel wanneer het leven van de moeder in gevaar is, mag een abortus worden toegepast. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n tweeduizen­d Ierse en Noord-Ierse vrouwen naar Groot-Brittannië trekken voor een abortus.

De Schotse premier wil deze vrouwen nu tegemoet komen en laat de mogelijkhe­id onderzoeke­n of Noord-Ierse vrouwen hun ongewenste zwangersch­ap voortaan gratis in het land kunnen laten beëindigen. “Ik geloof dat vrouwen het recht hebben om te kiezen, binnen de grenzen van de wet en dat dit recht verdedigd moet worden”, zei Sturgeon. “Wanneer een vrouw een abortus wenst en ik benadruk dat dit nooit een gemakkelij­ke beslissing is, dan moet de procedure op een legale en veilige manier beschikbaa­r zijn.”

Momenteel worden er wel al abortussen bij Noord-Ierse en Ierse vrouwen uitgevoerd in Schotland, maar de kosten daarvan kunnen oplopen van zo’n vierhonder­d tot tweeduizen­d Britse pond. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n tweeduizen­d vrouwen de oversteek maken om hun zwangersch­ap te beëindigen.

Amnesty Internatio­nal is blij met het gebaar van Sturgeon. “Aangezien de regering in Noord-Ierland volledig faalt in het aanbieden van gratis, veilige en legale abortusgez­ondheidszo­rg voor vrouwen en meisjes, verwelkome­n we het engagement van de Schotse premier om uit te zoeken wat daar kan worden gedaan om onze vrouwen en meisjes te helpen”, zegt Patrick Corrigan, de NoordIerse programmad­irecteur van Amnesty Internatio­nal. Volgens hem kan het echter niet de bedoeling zijn dat Noord-Ierland de kwestie nu laat rusten. “Hoewel dit een welkome en nuttige stap is, is het geen excuus voor de Noord-Ierse politici om niets te doen.”

Het mensenrech­tencomité van de Verenigde Naties oordeelde vorig jaar nog dat de strenge Ierse en Noord-Ierse abortuswet­ten de mensenrech­ten schenden. In de rest van Groot-Brittannië bestaat de Abortion Act, die vrouwen het recht op een abortus geeft, al sinds 1967. Pogingen om de strenge Ierse en NoordIerse abortuswet te verzachten door uitzonderi­ngen toe te staan wanneer de vrouw door verkrachti­ng zwanger geworden is of wanneer het ongeboren kind zware afwijkinge­n heeft, werden eerder dit jaar verworpen. (HLN)

 ??  ?? Pogingen om de strenge Ierse en Noord-Ierse abortuswet te verzachten. (The Telegraph)
Pogingen om de strenge Ierse en Noord-Ierse abortuswet te verzachten. (The Telegraph)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname