Times of Suriname

De aanslagen in Parijs en Brussel hebben strijd tegen terreur veranderd

-

Sinds de aanslagen van 13 november en 22 maart gaan terroriste­n anders te werk, stellen terreurexp­erts. In plaats van op te roepen tot de gewapende strijd in Syrië of Irak, heeft IS aanhangers opgedragen in eigen land aanslagen te plegen.

Een voorbeeld is de Fransman Mohamed Lahouaiej Bouhlel, die op 14 juli 84 mensen doodreed op de boulevard in Nice. De aanslag werd door IS opgeëist, terwijl nooit is aangetoond wat precies de connectie was tussen Bouhlel en IS. De kans dat jihadisten vanuit Irak of Syrië massaal naar Europa komen om aanslagen te plegen, is dan ook klein, zegt Testelmans. Daarnaast gaan inlichting­endiensten anders te werk en worden internatio­naal meer gegevens uitgewisse­ld. Ook worden werkwijzen en strategieë­n uit het buitenland gekopieerd. In Brussel hebben de aanslagen ertoe geleid dat 88 overheidsd­iensten beter met elkaar samenwerke­n.

Concertzaa­l Bataclan, waar 89 mensen werden doodgescho­ten, werd recent heropend met een optreden van Sting. Daarnaast waren er herdenking­en bij het Stade de France in Saint-Dénis en de diverse terrassen waar mensen omkwamen. Bij de herdenking­en waren onder meer president François Hollande en de Parijse burgemeest­er Anne Hidalgo aanwezig.

(Bron en foto’s: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname