Times of Suriname

Uitbreidin­g Iamgold laat nog op zich wachten Goudmaatsc­happij overwint crisis

-

PARAMARIBO - De gouddeal met Iamgold is niet teruggebra­cht naar een laag pitje. Hoewel de deal voor dertig procent staatspart­icipatie in de uitbreidin­gsactivite­iten van de mijn in Brokopondo beklonken is, is van uitbreidin­g nog niet veel terechtgek­omen. Dit terwijl Newmont, die later een overeenkom­st met de Staat sloot, in Sipaliwini al aan de slag is gegaan. President Desi Bouterse praat over enkele set backs die Iamgold momenteel ondervindt. “Het is een kwestie van tijd”, zegt hij over het expansiepr­ogramma waar de Staat een dikke vinger in de pap heeft qua participat­ie.

“Dat bedrijf produceert. Het zitten met wat technische problemen. Het is gestuit op hard rock”, zegt de president over de operaties te Rosebel. Iamgold is tijdelijk uitgeweken naar Anomaly M in Saramacca, dat ongeveer dertig kilometer verwijderd is van de huidige operaties in Brokopondo. Volgens de president is dat bedoeld om hen meer perspectie­ven te bieden in het continuere­n van de huidige goudproduc­tie.

Hoewel er niet veel ruchtbaarh­eid aan wordt gegeven, doet Iamgold het dit jaar goed als het gaat om het omzetten en beheersen van de productiek­osten. In het derde kwartaal van dit jaar heeft de goudmultin­ational 72 duizend ounces goud geproducee­rd. Dit is 2,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, ondanks de toegang tot zacht gesteente is teruggeval­len van 40 procent naar twintig procent. In het vierde kwartaal van het jaar zal er nog minder zacht gesteente beschikbaa­r zijn. Momenteel wordt een tweede crusher geïnstalle­erd om het harde gesteente te verwerken. Die zal komend jaar operatione­el zijn. Dit zal Iamgold helpen op de huidige productie aan te houden, ondanks de verwerking steeds zwaarder wordt.

Ook de productiek­osten zijn in het derde kwartaal teruggeval­len en wel met 16 procent in vergelijki­ng met het afgelopen jaar. Dit heeft Iamgold te wijten aan onder andere de lage olieprijs, devaluatie van de Surinaamse munt en lagere arbeidskos­ten vanwege afvloeiing­en. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname