Times of Suriname

Vuurwerkvr­ije zones niet meer populair

-

AMSTERDAM - De opmars van vuurwerkvr­ije zones stokt. Net als vorig jaar wijst 1 op de 5 gemeenten gebieden aan waar niet geknald mag worden, maar het blijft meestal beperkt tot kleine gebiedjes rond verzorging­shuizen en kinderboer­derijen. Handhaving is het grootste probleem.

Dat blijkt uit onderzoek door het AD onder 356 gemeenten. Slechts zeven gemeenten voeren dit jaar voor het eerst vuurwerkvr­ije zones in: Boxtel, De Bilt, Huizen, Middelburg, Teylingen, Utrecht en Winterswij­k. De andere 69 gemeenten met een verbod kenden de afgelopen jaarwissel­ing ook al gebieden waar het afsteken van vuurwerk verboden is. Vorig jaar steeg het aantal vuurwerkvr­ije zones nog fors, met enkele tientallen, maar die opmars is gestuit. Dit jaar hebben Amstelveen en Soest hun vuurwerkvr­ije gebieden verkleind. In Tilburg en Korendijk is het vuurwerkve­rbod zelfs helemaal van tafel geveegd. “De overlast werd niet minder en er is geen capaciteit om te handhaven”, zegt Berry Simons van de gemeente Tilburg.

Dat probleem speelt in veel meer plaatsen. “Je kan in vuurwerkvr­ije zones alleen op heterdaad betrappen”, zegt Gerrit van de Kamp van politievak­bond ACP. “Dat is écht heel moeilijk, dan moet je puur geluk hebben.”

Gebrek aan agenten om de orde in de zones te handhaven, staat de uitbreidin­g van vuurwerkvr­ije gebieden in de weg. In slechts 11 gemeenten met vuurwerkvr­ije zones werden vorig jaar waarschuwi­ngen of heel soms boetes uitgedeeld. Zo constateer­de Tilburg de afgelopen jaarwissel­ing slechts één overtredin­g. Die gemeente stapt nu over op vrijwillig­e vuurwerkvr­ije zones. Dat betekent: niet verbieden, maar netjes vragen. “Een poging, om zo de overlast verder terug te dringen”, zegt Simons. “We weten niet of het werkt.” In de gemeente Korendijk gold vorig jaar een knalverbod rond verzorging­shuis Heemzicht. Op verzoek van de directie van het huis is dat verbod opgeheven. “Vuurwerk op 31 december, daar houden onze bewoners gewoon rekening mee”, zegt een woordvoerd­er van Heemzicht.

Toch worden gebieden rond verzorging­shuizen nog altijd het vaakst aangewezen als vuurwerkvr­ije zones: dat gebeurt dit jaar in 37 gemeenten. Ook kinderboer­derijen zijn vaak vuurwerkvr­ij: in 24 gemeenten. Slechts tien gemeenten bannen vuurwerk uit hun hele centrum. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname