Times of Suriname

Resistenti­e tegen antibiotic­a stijgt

-

Wie een ernstige ontsteking heeft, krijgt antibiotic­a. Het is een medicijn dat in de loop van de afgelopen halve eeuw miljoenen mensen het leven heeft gered. Maar het is ook een wapen dat steeds minder effectief aan het worden is. De bacteriën die het moet helpen elimineren, worden steeds vaker resistent tegen de meest gebruikte antibiotic­a. In 2015 is de resistenti­e verder drastisch toegenomen, concludeer­t de ECDC, het Europese Centrum voor infectiezi­ektes. Ieder jaar overlijden 25.000 mensen in de EU als gevolg van resistenti­e. Zo is de resistenti­e van de Klebsiella pneumoniae bacterie (foto) met 6,2 procent toegenomen. Deze bacterie verzwakt het immuunsyst­eem en maakte in 2011 nog 28 slachtoffe­rs in een Rotterdams ziekenhuis. Wat de ECDC vooral zorgen baart, is de resistenti­e tegen de antibiotic­a carbapenem en polymyxin. Deze twee worden gezien als een laatste redmiddel, als geen enkele ander antibiotic­um aanslaat. In Europa is al langere tijd een programma actief om het gebruik van antibiotic­a te vermindere­n. Dat helpt om bacteriën minder kans te geven om zich aan te passen en resistent te worden. Vooral in noordelijk Europa slaat die campagne aan, maar vooral in het zuiden (vooral Griekenlan­d, Spanje en Italië) neemt het gebruik nog altijd toe.

Aangezien bacteriën zich niet aan grenzen houden, verzwakt dat ook patiënten in landen als Nederland. Het ECDC vreest dat we in dit tempo teruggaan naar het tijdperk voor antibiotic­a beschikbaa­r kwamen, zo schrijven ze in een rapport. Dat betekent dat ook orgaantran­splantatie, kankerbeha­ndelingen en andere intensieve ingrepen niet meer goed mogelijk zijn. Ontsteking­en steken daarbij snel de kop op en zijn funest.

Niemand weet wanneer dat punt bereikt is, maar projecties laten zien dat het al in het volgende decennium zover kan zijn. Tenzij meer landen het gebruik van antibiotic­a ook bij dieren - ernstig terugdring­en. Op bepaalde vlakken zijn al kleine verbeterin­gen te zien. Zo is het percentage resistente Staphyloco­ccus aureus, de bacterie die onder andere longontste­kingen veroorzaak­t, aan het dalen. Maar veel meer is nodig om deze ontwikkeli­ng terug te draaien. Anders vallen in 2050 10 miljoen doden, voorspelt het ECDC.

(MSN.COM/foto:

www.faqt.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname