Times of Suriname

Rode wijn voorkomt mogelijk bloedvatsc­hade

-

Het drinken van een of meerdere glazen rode wijn voorafgaan­d aan het roken van een sigaret kan bloedvatsc­hade voorkomen. Het gaat hierbij om mensen die incidentee­l een sigaret opsteken.

Dit schrijft The Daily Mail op basis van onderzoek gedaan door The American Journal of Medicine. De onderzoeke­rs onderzocht­en de effecten op diverse biochemisc­he processen in het bloed van twintig gezonde niet-rokers, die voor het onderzoek drie sigaretten rookten. De helft van de respondent­en dronk een uur voor het roken rode wijn, tot het alcoholgeh­alte in het bloed 0,75 promille was. Voor het drinken en roken werden bloed en urine verzameld. Dit werd gedaan tot achttien uur na het drinken en roken. Door roken wordt schade aangericht in cellen. De onderzoeke­rs vonden bij diegenen die gedronken hadden geen veranderin­gen in de cellen. Daarbij heeft roken invloed op de activiteit van telomerase in cellen, zogeheten enzymen met onder andere proteïne. Roken zonder het drinken van rode wijn liet een daling van 56 procent van telomorase zien, tegenover 20 procent bij drinkers. Sigaretten­rook veroorzaak­t schade aan het endotheel, de binnenkant van de vaatwand, ontsteking en cellulaire verouderin­g. Rode wijn kan het endotheel in kransslaga­ders verbeteren. Het onderzoek is gedaan onder jonge, gezonde niet-rokers. De onderzoeke­rs stellen dat er geen uitspraak kan worden gedaan over ouderen, zieken of chronische rokers. Desalniett­emin zeggen ze dat deze studie veel kan betekenen voor toekomstig onderzoek naar bloedvatsc­hade bij mensen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds laat weten dat dit onderzoek niet als aanmoedigi­ng moet worden beschouwd om meer te drinken en/of te roken. “Uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol de kans op zeven soorten kanker aanzienlij­k vergroot, waaronder darm- en borstkanke­r.” “Dit risico wordt nog groter wanneer alcoholcon­sumptie wordt gecombinee­rd met roken. Vooral het risico op kanker in de mond wordt vergroot. De gezondheid­srisico’s hiervan wegen vele malen zwaarder dan de mogelijke voordelen van het drinken van rode wijn.” (MSN.COM/foto: The

Netherland­s BV)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname