Times of Suriname

Vrouwen die ouder zijn dan 25 bij eerste kind leven langer

-

Vrouwen die na hun 25 ste een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die op jongere leeftijd moeder worden. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van de Universite­it van San Diego onder 28.000 vrouwen. Dat meldt Time. De resultaten verschenen in het American Journal of Public Health.

Van de groep onderzocht­e vrouwen bereikte de helft de leeftijd van negentig jaar. “Wat hen onderschei­dde van de anderen was dat zij op latere leeftijd hun eerste kind kregen”, vertelt onderzoeke­r Aladdin Shadyab. Vergeleken met vrouwen die jonger waren dan 25 toen ze hun eerste kind kregen, hadden de vrouwen die erna bevielen 11 procent meer kans om negentig te worden. Ook werden zij gezonder oud met minder chronische ziekten als hartproble­men en diabetes. Bovendien hadden vrouwen die twee tot vier kinderen kregen meer kans om ouder te worden dan moeders met een kind. Dit gold echter alleen voor witte vrouwen en niet bij zwarte vrouwen.

In hun onderzoek hielden wetenschap­pers rekening met een aantal factoren die de levensverw­achting en de keuze voor het krijgen van kinderen kunnen beïnvloede­n, zoals de leeftijd van de moeder, haar ras, opleiding, inkomen, burgerlijk­e stand, BMI, roken, alcoholcon­sumptie en het gebruik van anticoncep­tie. Zelfs met deze factoren meegereken­d bleef er een duidelijk verband tussen een hogere leeftijd bij de geboorte van het eerste kind en een verhoogde levensverw­achting. Het onderzoek heeft geen duidelijke verklaring voor het verband, maar volgens eerder onderzoek zijn sociale factoren zoals inkomen en educatie kenmerken van de toegang tot gezondheid­szorg voor een vrouw. Vrouwen die later in het leven kinderen krijgen besluiten dit vaak omdat zij langer willen studeren en een carrière willen najagen. Dat leidt vaak tot een hoger inkomen. De grotere toegang tot gezondheid­szorg zorgt ervoor dat ze langer leven.

Daarnaast zijn vrouwen die twee tot vier kinderen hebben gekregen over het algemeen gezonder dan vrouwen met een kind. Het feit dat zij in staat waren meerdere zwangersch­appen te volbrengen is simpelweg een indicatie van hun goede gezondheid en hun grotere kans om oud te worden. Ondanks de resultaten roepen de onderzoeke­rs vrouwen niet op hun zwangersch­ap uit te stellen. Volgens Shadyab brengt het op latere leeftijd krijgen van een kind significan­t meer risico’s met zich mee voor zowel de moeder als het kind.

MSN.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname