Times of Suriname

Rattenburg­ers zijn de nieuwste rage in Moskou

-

Restaurant­s in de Russische hoofdstad Moskou serveren deze herfst een behoorlijk gewaagd gerecht: een hamburger van beverrat. De reuzenknaa­gdieren met hun oranje tanden zijn volgens lokale chefs een uitstekend­e voedingsbr­on.

Beverratte­n vermenigvu­ldigen zich snel, waardoor het een diersoort is die gemakkelij­k en goedkoop gefokt kan worden. In de jaren ‘90, toen Rusland geteisterd werd door armoede, konden mensen geen traditione­le bontjassen van vos of nerts betalen, dus werden beverratte­n gekweekt als goedkoop alternatie­f. Het vlees was een goedkoop restproduc­t van de bontindust­rie en de Russen begonnen beverrat te eten. “Elk dorp in de Krasnodar-regio zou een honderdtal beverratte­n hebben en als je bij je grootouder­s ging logeren, dan stoofden ze er altijd eentje voor je’’, vertelt Takhir Kholikberd­iev, een 35-jarige chef en restaurant­houder. Hij opende recent zijn Krasnodar Bistro, genoemd naar de zuid-Russische stad waarvan hij afkomstig is. Wie de kriebels krijgt van de gedachte om te kauwen op knaagdierv­lees is gewoon niet goed geïnformee­rd, zegt Kholikberd­iev. “Het is een heel schoon dier; het is niet alleen een herbivoor, maar het wast ook al zijn voedsel voor het dat opeet. En het heeft een heel hoog gehalte aan omega3-vetzuren. Veel dokters en diëtisten raden het aan.’’ Tot voor kort was het eten van beverratte­n in Moskou nog een taboe en ook nu moeten restaurant­bezoekers nog wennen aan het idee. ,,Ik serveer het hier en in een van mijn andere restaurant­s’’, zegt Kholikberd­iev.

“Andere chefs gebruiken het hier nu ook. Als je naar de markt in Moskou gaat, zullen ze misschien niet elke dag beverrat hebben, maar als je het vraagt, hebben ze het binnen de week voor je.’’ Kholikberd­iev serveert in zijn bistro niet alleen beverratbu­rgers, maar ook beverrat dumplings en beverrat in koolblader­en. Voor wie het zich afvraagt: de smaak van beverrat zit tussen die van een kalkoen en van varkensvle­es. Of dat klopt, is natuurlijk alleen te ontdekken door het uit te proberen. (AD.NL/foto:lh6.googleuser­content.com) Goldie Jeanne Hawn (Washington D.C., 21 november

1945) is een Amerikaans­e actrice. Ze won onder meer een Academy Award en een Golden Globe voor haar bijrol in Cactus Flower (1969). Met haar hoofdrol in Private Benjamin (1980) verdiende ze een tweede Oscarnomin­atie, die ditmaal onverzilve­rd bleef. Haar (sinds 1983 derde) levenspart­ner Kurt Russell, zoon Oliver Hudson en dochter Kate Hudson zijn eveneens acteur. Naast Oliver (1976) en Kate (1979), kreeg ze nog een zoon: Wyatt Russell (1986, met Russell). In 2005 bracht ze haar autobiogra­fie uit, getiteld A Lotus Grows in the Mud. (foto: townnews.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname