Times of Suriname

Voorlopig geen verhoging stroomtari­ef en brandstofp­rijs

-

PARAMARIBO - Afschaffin­g van de subsidie op stroom en verhoging van de brandstofb­elasting is op dit moment geen prioriteit voor de regering. Hoewel deze fiscale maatregele­n, opgenomen in het Stabilisat­ie- en Herstelpla­n 2016-2018, essentieel zijn voor macro-economisch­e rust, onderkent de regering dat de gemeenscha­p deze verhoginge­n op dit moment niet zal kunnen dragen. Wat dit betreft liggen het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) en de regering ver uit elkaar.

Het verbaast de regering daarom ook dat het IMF in zijn Artikel IV-verslag melding maakt over de afbouw van subsidie op de stroomreke­ning per 1 januari 2017. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is dit nimmer voorgehoud­en aan het IMF. “De boodschap aan de IMF-missie was dat brandstofb­elasting alleen verhoogd zal worden op basis van onze observatie­s over de economie. Over elektricit­eit is gezegd dat eerst een onderzoek van een internatio­naal bureau wordt afgewacht”, laat Hoefdraad in een verklaring weten. “Gaandeweg de tweede helft van dit jaar werd duidelijk dat de economisch­e recessie scherper dan eerst geschat was, om zich heen grijpt en dat de koopkracht­daling grotere proporties aanneemt. Hierdoor wenst de regering verzwarend­e maatregele­n te temporiser­en.”

Volgens de IMF-missie heeft zij de regering geadviseer­d snel af te rekenen met de elektricit­eitssubsid­ie en belasting op brandstof te verhogen, om zichzelf niet in betalingsp­roblemen te brengen. “Het tarief voor elektricit­eit is momenteel een derde van de kostprijs”, zegt Daniel Leigh, hoofd van de IMFmissie die in Suriname was voor opstelling van het Artikel IV-verslag. Dit in combinatie met de verlichtin­g van de brandstofb­elasting zorgen op maandbasis volgens hem voor een tekort van 0,8 op het bruto binnenland­s product. “Dit is een enorm fiscaal risico als dit doorgaat”, zegt Leigh.

“Met het IMF was afgesproke­n dat die per begin 2017 volledig zouden zijn opgetrokke­n tot het niveau waarop geen overheidss­ubsidies op deze goederen meer nodig zijn. Volgens de overheid is, gelet op de draagkrach­t van grote delen in de samenlevin­g, dit later in 2017 of pas in 2018 mogelijk”, aldus de verklaring van minister Hoefdraad. BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname