Times of Suriname

Overladen hout- en zandtrucks rijden La Vigilantia en Paranam kapot

- Dagelijks rijden trucks zwaar beladen met hout, steen en zand over de wegen in La Vigilantia en Paranam. De wegen verkeren daardoor in erbarmelij­ke staat. Deze wegen zijn niet berekend op deze asdruk, waardoor ze kapotgered­en worden.

PARAMARIBO - Verschille­nde wegen in La Vigilantia en Paranam verkeren in erbarmelij­ke staat, doordat zwaarbelad­en hout- en zandtrucks dag en nacht over de wegen denderen. De wegen zijn niet berekend voor zulke hoge tonnages en het gevaar bestaat dat door de extreme druk die zowel op het asfalt als op de zandwegen wordt uitgeoefen­d er uiteindeli­jk weinig tot niets van deze wegen bespaard blijft.

Onder andere de districten Para, Brokopondo en Marowijne kampen met het probleem van zwaarbelad­en trucks, die zand en houtblokke­n vanuit concessieg­ebieden richting Paramaribo transporte­ren. De Bestuursdi­enst van Para krijgt dagelijks klachten van bewoners van de gebieden waar deze trucks passeren. Zowel de Bestuursdi­enst als het Ministerie van Openbare Werken zorgt voor het rehabilite­ren van wegen, maar doordat beladen trucks met een hogere asdruk over de wegen gaan, wordt de staat van de wegen verslechte­rd, wat soms leidt tot isolatie van bewoners.

Nu de regentijd aanbreekt, bestaat op enkele plekken in Para al het gevaar dat wegen onbegaanba­ar zullen worden door de schade die wordt aangericht door de hout- en zandtrucks. Meermaals heeft de Bestuursdi­enst van Para gedurende de regenperio­de een verbod uitgevaard­igd voor zwaar transport in de regentijd. Ook is het voor deze groep vervoerder­s verboden om in de avond te rijden. Echter gebeurt dit soms toch. “Het lijkt wel dweilen met de open kraan”, aldus een functionar­is van de Bestuursdi­enst. Volgens de functionar­is zijn er hiaten in de wetgeving. De wetgeving moet aangescher­pt worden, zodat overtreder­s strakker aangepakt kunnen worden en zij instaan voor de gevolgen die door hen veroorzaak­t worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname