Times of Suriname

Hoefdraad verduideli­jkt afspraken met IMF

-

PARAMARIBO – De Surinaamse autoriteit­en en het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) hebben geen nadere concrete afspraken over de uitvoering van het Stabilitei­tsen Herstelpla­n. Dit meldt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een persberich­t. “De overheid is bezig met de uitvoering van het programma en zit goed op schema”, laat Hoefdraad weten. De minister meldt dat het recente IMF-bezoek een reguliere Artikel-IV missie was, die in het algemeen de economisch­e ontwikkeli­ngen en vooruitzic­hten onderzoekt.

Volgens de bewindsman hebben de autoriteit­en het argument aangehaald dat de terugval van de groei, ook door het IMF, te laag was ingeschat en de projecties op basis daarvan herzien moeten worden. Als dit in een later stadium blijkt, moet er kunnen worden toegegeven dat het uitgangspu­nt verkeerd was, en moeten eerder voorgestel­de maatregele­n opnieuw worden geprogramm­eerd. Het IMF is erop gewezen dat het land anders het gevaar loopt dat de economie in een nog zwaardere recessie terechtkom­t.

“Er is met het Surinaams programma resultaat geleverd op cruciale gebieden die de regering als prioriteit ziet om de economie te balanceren en wederom op het groeipad te trekken. Deze zijn: het sterk terugdring­en van het begrotings­tekort, opbouw van de monetaire reserves, vrij laten van de wisselkoer­s, verbeteren van het sociale vangnet en het voorbereid­en van wetshervor­ming en institutio­nele versterkin­g”, legt Hoefdraad uit.

De minister geeft ook aan dat de autoriteit­en zeer verbaasd zijn dat het IMF-team aan journalist­en en parlementa­riërs een zeer technische definitie van de internatio­nale reserves heeft voorgehoud­en. Hierdoor zou er maar 1 maand importdekk­ing zijn. Echter, de reserves zijn juist weer opgekrikt. “Eind oktober bedragen de reserves zoals gepublicee­rd door de CBvS, en notabene volgens definities die zij altijd hanteert en die door technische assistenti­e missies zijn geaccordee­rd, US$ 371 miljoen. De Centrale Bank van Suriname is gestadig bezig reserves op te bouwen. Met de geslonken importen, die mede door bezuinigin­gen een realistisc­her beeld geven van onze importbeho­efte, is dit een dekking van ongeveer 4.5 maanden”, zegt Hoefdraad. Volgens hem heeft het IMF-team daarentege­n de berekening­en en de macro-tabellen niet met de overheid gedeeld, wat hoogst ongebruike­lijk is, ook bij een Artikel-IV missie.

Hoefdraad meldt dat er op vele punten overeenste­mming is met het IMF, maar er zijn ook nog zaken waarover er ernstige meningsver­schillen zijn. “Daar zitten wij nog steeds mee en als het IMF een open mind heeft, dan raken wij snel uit de impasse waarin wij nu beland zijn”, zegt de minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname