Times of Suriname

Testvaart Amazone Resources woensdag

-

PARAMARIBO - De testvaart van het Surinaams-Nederlands­e bedrijf Amazone Resources moet woensdag een feit zijn. Het gaat dan om een testvaart met een FlexTank gevuld met 2000 kuub water uit de Surinameri­vier. Dit zei Auke Piek, directeur van Amazone Resources, gisteren op een persconfer­entie.

De FlexTank of waterzak zal vanuit Suriname naar Barbados gesleept worden. Het gaat volgens de directeur om een grote hoeveelhei­d zoetwater die voor de eerste keer over de Atlantisch­e Oceaan getranspor­teerd zal worden.

Voor het bedrijf is het een belangrijk­e mijlpaal, omdat na jaren van voorwerk de testvaart nu voor de deur staat. Amazone Resources heeft namelijk in 2012 via een Presidenti­eel Besluit het recht verkregen om zoetwater uit de Surinaamse rivieren te exporteren. “Daarboveno­p blijkt in onder andere het Caribisch Gebied een grote behoefte te zijn aan drinkwater, zegt de directeur. De voorbereid­ingen rond de testvaart hebben volgens Piek ruim twee miljoen euro gekost, terwijl het bedrijf in een latere fase nog een investerin­g van 40 miljoen euro zal doen. De testvaart is bedoeld om de FlexTank in de specifieke omstandigh­eden van de Atlantisch­e Oceaan te testen en om aan te tonen dat grootschal­ig watertrans­port op een duurzame manier kan plaatsvind­en. De FlexTank is een 60 meter lange waterzak die voortgetro­kken zal worden door een sleepboot. Tot nu toe is de FlexTank alleen in de Middelland­se Zee getest. Met de autoriteit­en van Barbados zijn afspraken gemaakt om onderdeel te zijn van de test. Amazone Resources en de Barbados Water Authority zullen bij aankomst van de waterzak kwaliteits­testen van het zoetwater laten uitvoeren. Dit is nodig om vast te kunnen stellen of de samenstell­ing van het water veranderd is. Het water zal niet gelost worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname