Times of Suriname

Staatsadvo­caat blijft zonder bericht achttien keer weg

-

PARAMARIBO – Rechter Maytrie Kuldipsing­h vindt dat het niet door de beugel kan, dat een staatsadvo­caat achttien keer zonder bericht niet is verschenen in een strafzaak tegen twee verdachten. Deze zaak is achttien keren uitgesteld, omdat de advocaat niet is komen opdagen.

Vanaf 2014 is de advocaat toegevoegd aan een van de verdachten, maar ze heeft niets van zich laten horen. “We kunnen ons niet permittere­n dat een zaak zoveel keren wordt uitgesteld.” De magistraat zegt dat op 22 december er geantwoord moet worden door de advocaat in Nickerie. Volgens haar moet eens goed worden nagegaan waarom zaken zolang worden uitgesteld. Ze zegt dat vrouwe justitia graag tot een vonnis wil komen, maar buiten haar om moet zij wachten. Het is volgens haar niet de bedoeling om achttien keer te wachten op een staatsadvo­caat die er een potje van maakt.

De rechter zegt dat de rechtspleg­ing en ook de belangen van verdachten niet zijn gediend door dergelijke handelinge­n. Ze vindt dat de staatsadvo­caat zich wel goed ervan bewust moet zijn dat door haar niet-verschijni­ng de belangen van de verdachten worden geschaad. Getuigen worden gedagvaard en moeten vervolgens medegebrac­ht worden. Kuldipsing­h zegt dat er enkele factoren zijn die een deuk in de rechtspleg­ing veroorzake­n. Volgens haar kan er niet toegestaan worden dat zaken onredelijk lang duren. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname