Times of Suriname

Roofverdac­hten riskeren zes jaar celstraf

-

PARAMARIBO - Als rechter Maytrie Kuldipsing­h meegaat met het Openbaar Ministerie verdwijnen Amoonsie P, Henry M, Jozua A en Arthur A voor zes jaar achter de tralies, voor het plegen van berovingen te Musa Pasi, en Snesi Pasi. Ook is er een boete van SRD 1000 te vervangen door twee maanden hechtenis tegen hen geeist.

De vier mannen worden ervan verdacht dat ze auto’s stopten te Musa Pasi en Snesi Pasi waarbij ze de inzittende­n beroofden. Officier van justitie Nirmala Maikoe zegt dat alle benadeelde­n hebben aangegeven, dat de daders gewapend waren met meer dan een wapen. Volgens haar zijn op aanwijzing­en van de verdachten drie vuurwapens aangetroff­en. Henry M, Jozua A en Arthur A zijn eerder in aanraking gekomen met de politie. De officier zegt dat de daders heel doelbewust naar het achterland trokken om mensen te beroven. Ze geeft aan dat de mannen min of meer hun medewerkin­g hebben verleend aan het politionee­l onderzoek, totdat Jozua A en Arthur A terugkwame­n op hun verklaring­en. De vervolging­sambtenaar vroeg om de in beslag genomen schaar, gedroogde bladeren en nerven lijkende op marihuana, een ‘boekje’ sigaretten­papier, een jachtgewee­r met ingekorte loop, een mes, maskers en patronenhu­lzen verbeurd te verklaren. Van een van de benadeelde­n was een jachtgewee­r en jachtpatro­nen buitgemaak­t en van een ander een lichtmotor. De verdachten maakten ook geld en telefoons van anderen buit. De gestolen goederen zijn teruggevon­den op de verdachten.

Advocaten Georgette Leter, Shefani Amirkhan, Hedley Derby en Valerie Piqué hebben gisteren hun pleidooi gehouden. Derby zegt dat zijn cliënt Henry M vanaf zijn aanhouding zijn betrokkenh­eid heeft aangegeven. De man verklaart dat hij overging tot de daad, omdat hij in geldnood kwam te verkeren. Hij verleende zijn medewerkin­g aan het politieond­erzoek en betuigde spijt. Amirkhan zegt dat haar cliënt Arthur A ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de strafbare feiten. De man beweert dat hij samen met een zwager te Langatabik­i was. De raadsvrouw zegt dat Arthur A niet bezwaard is door zijn medeverdac­hten. Een van de verdachten heeft aangegeven, dat hij onder dwang van de politie de naam van Arthur A moest noemen. Advocaat Leter betoogde dat Jozua A een volmondige bekentenis heeft afgelegd en spijt heeft betuigd. Hij heeft ook meegewerkt aan het onderzoek. Volgens Leter heeft de man ingezien dat misdaad niet loont en dat hij op een andere manier aan geld moet komen. Op 1 december doet Kuldipsing­h uitspraak in deze zaak.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname