Times of Suriname

Advocaten pleiten voor verdachten

-

PARAMARIBO - Advocaten Hedley Derby, Shefani Amirkhan en Raoul Lobo hielden gisteren hun pleidooi voor de verdachten Jeremia B, Burten V en Clarence B. In het tweede kanton (Paramaribo) is voor twee diefstalle­n in winkels tegen elk van de verdachten anderhalf jaar celstraf geëist. In het derde kanton (Wanica) zijn vijf van de tien diefstalle­n bewezen geacht, waarvoor drie jaar celstraf is geëist.

Officier van justitie Nirmala Maikoe zegt dat de verdachten op een heel sluwe en brutale wijze de diefstalle­n pleegden. Een van de verdachten hield de winkelier daarbij aan de praat door te informeren naar prijzen van goederen, terwijl zijn kompanen ertoe overgingen om de goederen te stelen. “Er werd heel bewust en doelgerich­t gewerkt, waarbij de samenwerki­ng tussen de verdachten bijna heel subtiel is opgemerkt. Alleen als we de zaken naast elkaar leggen, dan merken we dat er wel degelijk een patroon is in het handelen van de verdachten”, zegt Maikoe. Volgens haar is de modus operandi hetzelfde in de gevallen waarin de verdachten zijn betrokken. Volgens haar weigeren de mannen om eerlijk aan hun geld te komen. Geld dat gestolen wordt, is gebruikt om sieraden en auto’s te kopen. De officier zegt dat de verdachten in plaats van tot inkeer te komen en spijt te betuigen, tot het eind volharden in hun ontkenning.

Advocaat Derby zegt dat zijn cliënt Burten V niet positief herkend is door benadeelde­n. Volgens hem zijn er onvoldoend­e bewijsmidd­elen, terwijl de verdachte blijft ontkennen. Derby zegt dat de man in winkels is gesignalee­rd, maar dat betekent nog niet dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Hij vindt dat de officier niet erin is geslaagd concrete feiten aan te dragen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan de diefstalle­n. Hij vindt dat na het requisitoi­r zaken bij vermoedens zijn gebleven.

Amirkhan zegt dat ook haar cliënt Clarence B ontkent schuldig te zijn. Ze zegt dat een buurman een voertuig heeft zien wegrijden, maar die heeft niet het volledig kenteken waargenome­n. Advocaat Lobo vindt dat er veel twijfels zijn over bepaalde herkenning­en. Hij zegt dat zijn cliënt Jeremia B al twee jaar in voorarrest zit en daarom vraagt hij om de voorlopige invrijheid­stelling van de man. Rechter Maytrie Kuldipsing­h neemt nog een besluit over dit verzoek. Op 1 december wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname