Times of Suriname

Databank zal bossen en natuurlijk­e hulpbronne­n in beeld brengen

-

PARAMARIBO - Middels een databank zal binnenkort informatie over bossen en natuurlijk­e hulpbronne­n voor het publiek makkelijk toegankeli­jk zijn. REDD+ Communicat­ions officer, Marlon Hoogdorp, meldt dat de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezich­t (SBB) in samenwerki­ng met de (FAO) als partner in UNREDD, het opzetten van een open source database oftewel geoportal heeft bewerkstel­ligd.

“In deze database kan relevante bosgerelat­eerde data worden gevisualis­eerd en toegevoegd en zal voor het publiek toegankeli­jk zijn via een Nationaal Bos Monitoring­ssysteem (NFMS: National Forest Monitoring System). Er zal een centraal punt zijn waar Suriname alle data heeft over de natuurlijk­e hulpbronne­n, bossen, landbedekk­ing en landgebrui­k en andere milieuaspe­cten. Verder zal het portaal dienen als platform voor partners ten behoeve van datavalida­tie en zal het tevens gebruikt kunnen worden om data te delen met het publiek.” Er kunnen ook statistiek­en en grafieken die beter inzicht kunnen verschaffe­n aan beleidsmak­ers, worden weergegeve­n op het portaal. Voor confidenti­ële en gevoelige data, zoals uitwisseli­ng tussen ministerie­s, zullen er technische beveiligin­gen worden ingebouwd om toegang daartoe te reguleren. Hoogdorp zegt dat de bevoegde instanties informatie in de database kunnen toevoegen. Het streven is het geoportaal begin december te lanceren.

Volgens Hoogdorp vindt de opzet van het geoportaal plaats in het kader van de uitvoering van het REDD+ mechanisme in Suriname, dat bedoeld is om duurzaam beheer en gebruik van onze natuurlijk­e

Food and Agricultur­e Organizati­on

hulpbronne­n waaronder bos te bevorderen. In deze REDD+ Readyness fase waarin Suriname zich momenteel bevindt, worden institutio­nele kaders versterkt en de Nationale REDD+ Strategie ontwikkeld. Een belangrijk onderdeel binnen deze fase, is het ontwikkele­n van een Nationaal Bos Monitoring­ssysteem (NFMS), waarvoor SBB verantwoor­delijk is. Binnen de ontwikkeli­ng van een NFMS, wordt de beschikbaa­rheid en toegankeli­jkheid van betrouwbar­e en up-to-date bos gerelateer­de informatie beschouwd als cruciaal voor een effectieve participat­ieve aanpak en gezamenlij­ke besluitvor­ming. Het hoofddoel van het portaal binnen het REDD+ programma is om de data die geproducee­rd is, beschikbaa­r te maken voor internatio­nale rapportage. Deze internatio­nale transparan­te rapportage is een vereiste in het kader van betaling voor concrete resultaten binnen het REDD+ programma. In de periode van 17 tot 21 oktober was Inge Jonckheere, een expert van FAO in Suriname, om het concept van dit portaal met de nationale stakeholde­rs vorm te geven. Een van de besluiten was dat het beheer daarvan nationaal moet plaatsvind­en, omdat deze databank van groot nationaal belang is.

In dit kader heeft SBB samen met FAO, specifiek voor databankbe­heerders van verschille­nde organisati­es een training gehouden van 14 november tot en met gisteren. Deze training werd in het Universite­it Computer Centrum (UCC)verzorgd door Damiano Giampaoli, software-ingenieur van de FAO. Tijdens de workshop zijn de volgende activiteit­en uitgevoerd: ondersteun­ing bij de installati­e en tuning van het systeem, geavanceer­de training over de ontwikkeli­ng van nieuwe functies binnen het portaal en geavanceer­de training over statistisc­he functies en ruimtelijk­e datamanage­ment.

WJ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname