Times of Suriname

Eis celstraf voor illegale afvalexpor­t

-

BREDA - Tegen de voormalige directeure­n van het inmiddels failliete papierverw­erkingsbed­rijf Van Puijfelik uit Breda zijn gisteren in de rechtbank in Breda celstraffe­n geëist tot anderhalf jaar. Het bedrijf maakte zich volgens officier van justitie Frank van Diem onder meer schuldig aan het illegaal exporteren van huishoudel­ijk afval naar China.

De fraude kwam in 2011 naar buiten toen de politie een grote inval deed bij het bedrijf, waar 125 mensen werkten. Bij de inval werden twee directeure­n opgepakt. De algemeen directeur hoorde een strafeis van anderhalf jaar, de andere twee zes en negen maanden.

Het bedrijf kocht huishoudel­ijk afval uit Engeland onder de voorwaarde plastic en textiel eruit te sorteren. Dat gebeurde echter niet. Het werd rechtstree­ks geëxportee­rd naar China. Dat is vanwege Europese regels niet toegestaan, omdat onduidelij­k is of het daar milieuvrie­ndelijk wordt verwerkt. “Ordinaire milieucrim­inelen”, noemde Van Diem de directeure­n daarom.

Het bedrijf verstopte het huishoudel­ijk afval in zeecontain­ers achter schoon papier, dat wel mag worden geëxportee­rd naar China. Behalve de illegale export zou het bedrijf stelselmat­ig te veel factureren en weegbrieve­n vervalsen. Na de actie raakte het bedrijf in verval. Klanten wilden niet meer afnemen en in september 2013 ging het bedrijf failliet.

De verdedigin­g komt vandaag aan het woord. Advocaat Rogier Hörchner van de verdachten noemde zowel de inhoud van het requisitoi­r als de strafeisen absurd.

(De Telegraaf/ foto: bndestem.nl)

 ??  ?? Oud papier in het bedrijf Van Puijfelik .
Oud papier in het bedrijf Van Puijfelik .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname