Times of Suriname

Duizenden boeren hebben geen opvolger voor hun bedrijf

-

DEN HAAG – “Voor de meeste Nederlands­e boerderije­n met een boer op leeftijd staat geen bedrijfsop­volger klaar”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

“Er zijn in Nederland ruim 55.000 landbouwbe­drijven, waarvan ruim 25.000 met een bedrijfsho­ofd van 55 jaar of ouder. Van deze bedrijven hebben ruim tienduizen­d een bedrijfsop­volger en de rest nog niet”, aldus het CBS.

Een en ander betekent volgens het statistiek­bureau dat de komende tien jaar ruim vijftiendu­izend boerderije­n zullen verdwijnen, of dat de bedrijfsop­volging op een andere manier moet worden opgelost.

Hoe groter het bedrijf, des te groter blijkt wel de kans dat er een bedrijfsop­volger is. Bij melkveebed­rijven telde het CBS in doorsnee het vaakst iemand die de leiding over de ondernemin­g op zich zou willen nemen.

Ook voor geitenbedr­ijven is de belangstel­ling van een jongere generatie nog groot. De minste interesse voor bedrijfsov­ernames is er voor schapenboe­rderijen en pot- en perkplante­nbedrijven. Ook valt het op dat er in de noordelijk­e provincies door de bank genomen meer kandidaat-bedrijfsop­volgers rondlopen dan in het zuiden van het land.

Het CBS liet zeer kleine boerderije­n in het onderzoek buiten beschouwin­g. (NU/ foto: doejedroom­baan.nl)

 ??  ?? Er staat voor meeste Nederlands­e boerderije­n met een boer op leeftijd geen bedrijfsop­volger klaar.
Er staat voor meeste Nederlands­e boerderije­n met een boer op leeftijd geen bedrijfsop­volger klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname